Темида

Затвор за двама смолянчани, спипани с тютюн без бандерол

Поръчах си авточасти, а те ми пращат тютюн, възмущава се задържаният

Година и осем месеца в затвора ще лежи смолянчанин за държане на нарязан тютюн без бандерол. 62-годишен мъж от Смолян бе осъден преди седмица от Смолянския районен съд. Към наказанието му за последното му провинение – 4 месеца, бе прибавена и стара присъда от 16 месеца за същото от 2017 г.

В рамките на два месеца миналата година е хващан три пъти с акцизната стока. Първоначално мъжът получавал пратките с нарязан тютюн в пощата в кв. Устово. В последствие обаче, за да заблуди разследващите, той сменил адреса на доставката с пощенската станция в Момчиловци. Въпреки това и новото му прикритие било разсекретено. Когато трябвало да получи колета с тютюна той пристигнал в селото, взел кашончето, но на излизане се засякъл с полицаите. Униформените го попитали дали може да погледнат какво има в колета и Никола с готовност им предоставил пратката. Когато виждат тютюна мъжът неподправено реагира: „Какъв е този тютюн. Аз си поръчах авточасти. Това момче от Хасково ме измами, поръчах авточасти, а той ми пратил тютюн“. За тази пратка успял да се измъкне, но на 1 февруари и 20 април отново е заловен с нарязан тютюн.

Сега, заради страстта си към цигарите, мъжът ще трябва да лежи в затвора.

Същата съдба споходи и друг негов съгражданин. 36-годишният мъж получи третата си присъда за държане на тютюн без бандерол. Заловен е миналата година в село Соколовци. Полицаите открили в полиетиленов чувал, поставен зад шофьорската седалка изсушен ситно нарязан тютюн за пушене с тегло 10,620 кг. Стойността му е 265,50 лева, а дължимият акциз е 1 614,24 лева, изчислява по-късно вещото лице. Младият смолянчанин подписа на 8 март т.г. споразумение с прокуратурата, което Районният съд одобри. Наказанието е 6 месеца затвор при първоначален общ режим, а като мотив е посочено „високата му степен на обществена опасност“.

Първото провинение на 36-годишният мъж е през 2012 г. Хванат е край Девин с 40 килограма тютюн. Присъдата му е шест месеца условно. Два месеца преди да изтече изпитателният срок – на 18 март 2016 г., отново е спипан с тютюн без бандерол., за което получава още шест месеца, а общото му наказание, което трябва да излежи се качва на година.

Advertisement
Back to top button
Close
Close