Местна власт

Затваряне на ул. „Тракия“ за товарни коли ще обсъждат в ОбС

Промяна на организацията на движение в квартал Устово ще обсъждат на заседание на Общинския съвет. Докладната от общинския съветник от КРОС Кирил Хаджихристев след събрана подписка и протестно писмо на живеещите на улица „Тракия“ и улица „Момчил юнак“. По настояване на хората е внесено предложение да се спре движението на товарни автомобили с тегло над 3,5 тона от кръговото кръстовище в Райково до кръговото кръстовище в Устово, изграждане на надигната пешеходна пътека и ремонтиране на пътната настилка.

„В края на 2016 г. бе въведена новата част на Главна пътна комуникация в Смолян. Създаде се възможност за бързо и транзитно преминаване през част от града. Независимо от създадените по-добри условия, тежките камиони продължават да минават през квартала. Улиците са с разрушена пътна настилка, появили са се коловози и дупки. Има завишена запрашеност. Ул. „Момчил юнак“ се пресича от пешеходна връзка, която се ползва от стотици граждани и тя е основен път за центъра на квартала. По нея има проблемен наклон, който през зимните месеци – при снеговалеж и поледица, товарни автомобили често блокират движението“, посочва в докладната Кирил Хаджихристев.

Жителите на Устово стартираха поредната подписка за обезопасяване на пътния участък в началото на лятото. „Внесохме я в общината, но така и не получихме никакъв отговор. От полицията ни отговориха, че основателно се жалваме“, обясни Христо Гуглев, който живее на ул. „Тракия“.
Хората настояват за вземане на спешни мерки за обезопасяване на трасето на входа на смолянския квартал.

„Искаме проблемът да бъде решен един път завинаги. Улица „Тракия” винаги е била арена на състезания и състезатели с бързи коли, тъй като е прав участък. За съжаление обаче тези бързи скорости имат за резултат изключително много и тежки пътно-транстортни произшествия със значителни материални щети”, пишат в позицията си до кмета на Смолян и директора на ОД МВР. Живущите в района след т.нар. „първа спирка” алармират, че до светофара в квартала няма нито една пешеходна пътека, липсва маркировка, тъй като тя е изтрита от времето и трафика. Няма пътни знаци, които да ограничават скоростта и да указват, че се навлиза в жилищна зона, където следва водачите на МПС да намалят.

„Многократно сме сигнализирали органите на КАТ и Община Смолян за нашите проблеми, но досега никакви мерки не са взети”, разказаха жителите на квартала. Сега те се надяват Общинският съвет да вземе решение, с което да се промени организацията на движение по двете улици.

Advertisement
Back to top button
Close