НА ФОКУС

Защо се бави ремонтът на пътя Средногорци – Рудозем? (видео и снимки)

От "ВиК" отказали да подпишат, че 5 години няма да копаят асфалта

„Моята позиция по този обект е, че до зимата изпълнителят трябва да направи всичко възможно да асфалтира пътя Средногорци – Рудозем“. Това заяви областният управител Недялко Славов пред камерата на „Отзвук“ във вторник. 7-километровият участък, който свързва общините Мадан и Рудозем и е част от второкласния път II-86, вече 2 години е в ремонт. Забавянето предизвиква много негативни обществени реакции, а в края на август младежът от Мадан Нези Карахасан пробяга цялото трасе в знак на протест и с фланелка с надпис „#ОСТАВКА“ заради мудната и нехайна рехабилитация на пътя. Карахасан уточни, че протестът му е насочен към областната управа.

В ремонт е цялото 7-километрово трасе,

не е завършен нито един участък, не е приключило строителството на подпорните стени и мостовите съоръжения, на място все още се прави геодезическо заснемане, установи екип на „Отзвук“. На места на пътя има трошено каменна настилка, на други е старият асфалт, напречно срязан за прокарване на отводнителни тръби, но участъците не са запечатани. При преминаването на автомобилите се вдига ужасен прахоляк. Никой не регулира движението по пътя, дори и на малкото места, на които се работи, няма пътна сигнализация.

Има захвърлени на шосето и под него пътни знаци. Виждат се много малко работници, единици са машините, които работят, а някои просто бездействат на обекта. По нищо не личи, че на обекта работи фирма, която гони какъвто и да е било краен срок, или пък смята скоро да завършва строителството.
Изпълнител е „Рудозем ГФ 2016“ ДЗЗД, в което участват две фирми „Галчев инженеринг“ ЕООД и „Фармвил“ ЕАД. Стойността на договора е близо 11 милиона лева с ДДС, а срокът за изпълнение – 16 месеца. Строителният надзор се осъществява от „Пътинвест инженеринг“ АД. Рехабилитацията на трасето започна през септември 2018 година и трябваше да приключи до пролетта на 2020 г.
Причината да се забави строителството е заради водопровода от яз. „Пловдивци“ към Мадан, който минава под пътя или до пътя, каза на брифинг в понеделник областният управител Недялко Славов. „По мнението на „ВиК“ ЕООД и по мое мнение като председател на ВиК-асоциацията, преди да се асфалтира пътят, трябва да се подмени водопроводът в този участък.“ – заяви той.

Откога мисли по този начин областният управител Недялко Славов?

Очевидно отскоро. Не и през 2018 г., когато рехабилитацията на пътя Средногорци – Рудозем започна. Защото тогава и той, и „ВиК“, и Областното пътно управление знаеха, че под този път минава централният водопровод за Мадан, и който, на всичко отгоре, е твърде компрометиран. Но никой, поне публично, не каза – не започвайте ремонта преди подмяната на водопровода. Обратът дошъл, когато се оказало, че от „ВиК“ отказали да подпишат декларация, че няма да копаят асфалта 5 години. Заради изискванията на европейската програма. А шефът на „ВиК“ такава декларация не може да подпише.

Ситуацията: ни напред – ни назад.

Пътят вече е разкопан. На изпълнителя декларацията от „ВиК“ му е необходима, за да получи финансиране, а шефът на „ВиК“ не иска да си сложи главата в торбата. И след година търсене на варианти АПИ се съгласява да плати допълнително на фирмата за ремонт на водопровода. Този анекс към договора с допълнителното възлагане очакват в „Рудозем ГФ 2016“ ДЗЗД.

„Тази фирма строи безобразно.“

Според кмета на Рудозем Румен Пехливанов недоволството на хората е напълно оправдано. Изцяло ще подкрепя хората, включително и гражданско неподчинение, заяви той.

„В участъците, където трябваше да се копае за водопровод, можеше да се изпълнят подпорните стени, и да се спре дотам, или пък, там, където направиха напречните отводнители, не мисля, че беше някакъв голям проблем да се асфалтират. Направиха се 56 напречни сряза на асфалта между Рудозем и Средногорци, през които хората карат с 5 км в час и страхотен прахоляк. Стигнахме до скандал с фирмата, защото те отказваха да оросяват в рамките на населените места, въпреки че при тази жега беше непоносимо. Наложи се да се обаждам на собственика на фирмата да си държим тон, и то при проверка на РИОСВ и надзора, за да се осигури оросяване.“ – каза кметът на Рудозем. „Тази фирма строи безобразно. Ако искат, да ме съдят! Това е моята оценка за тях. Ако аз им бях възложител, досега да съм прекратил 15 пъти договора“ – заяви кметът на Рудозем.

Според него рехабилитацията на пътя е работа за не повече от 6 месеца. „Можеха да работят само на участъците, в които няма колизия с водопровода. И да го завършат на асфалт… Какво пречеше да сложат първите два пласта асфалт?“ – попита Пехливанов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close