Местна властНА ФОКУС

Защо Община Смолян не спази обещанието си за пострадалите при урагана?

 

Еднократна финансова помощ за закупуване на строителни материали за пострадалите на 11 януари т.г. семейства от свлачището на ул. „Младост“ № 49, ще предостави Община Смолян. На заседанието на Общинския съвет, проведено миналия четвъртък, съветниците гласуваха единодушно по спешно внесената докладна записка.

„След инцидента оборудвахме спешно общински апартаменти и предложихме на засегнатите да бъдат настанени там. Само едно семейство се съгласи, но след като обявиха, че малките деца се връщат на училище, и те се отказаха. Донесоха заявление, с което искат да ги подкрепим да си възстановят покривната конструкция и стената на жилищната им сграда. Оказа се, че всички банкови сметки, които имат, са им запорирани, и каквито и средства да преведем, ще отидат за покриване на други задължения. Предложението е да закупим материали, които ще им предоставим на тях, за да си възстановят жилището”, обясни зам.-кметът Мариана Цекова.

Предложението за подпомагане на семействата на ул. „Младост” предизвика дискусия доколко Общината помага на всички засегнати от природни стихии смолянчани. Общинският съветник Екатерина Гаджева заяви, че ще подкрепи докладната, но попита защо не са подпомогнати пострадалите от ураганния вятър семейства Семерджиеви и Кънчеви от кв. Каптажа. „Когато казахте думата покриви, си спомних, че в средата на октомври м.г. силен вятър отнесе два покрива в кв. Каптажа. Нямам спомен да сме подпомагали пострадалите лица”, посочи Гаджева.

В отговор зам.-кметът Мариана Цекова заяви, че семействата на Каптажа нямало как да бъдат подпомогнати, тъй като това не са единствените им жилища и освен това нямали адресна регистрация там. „Има си изисквания. Те имат и други жилища, за съжаление. Това, което сме успели, сме направили”, каза зам.-кметът,

Оказва се обаче, че една от пострадалите – Росица Кънчева, е регистрирана на адреса, където урагана отнесе покрива и разби стени на къщата й, от 1994 година. „Този адрес е единствени и постоянен на семейството ми”, отговори на въпрос на „Отзвук” Росица Кънчева.

На 13 октомври 2020 г. ураганен вятър отнесе покривите от домовете на сем. Кънчеви и сем. Семерджиеви. Ден по-късно пред жителите на града кметът Мелемов обеща, че пострадалите ще бъдат подпомогнати от Община Смолян. „Ние винаги сме помагали на наши съграждани в беда. Така че и този път ще помогнем, най-вероятно с парични средства, което е най-бързо и лесно. Ще предложа на Общинския съвет, той ще вземе решение с какви суми да ги подпомогнем. Естествено няма да е пълната сума, но каквото и да е, все е помощ. Така че нека да разчитат на Общинския съвет и кмета“, заяви Мелемов в ефира на бТВ. Докладна записка за подпомагане на пострадалите от кв. Каптажа така и не бе внесена.

 

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close