НА ФОКУС

Защо натопиха шофьор на тир от смолянско село за нарушаване на карантината?

Здравко Беделев: Не съм престъпник, аз съм един достоен българин, тръгнал да изкарва прехраната си в чужбина

Шестима души от Смолянско са разследвани за нарушаване на карантината за коронавирус, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян. Образувани са и шест досъдебни и бързи производства. Едното от тях е срещу бившия кмет на село Подвис и настоящ шофьор на тир Здравко Беделев. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Г-н Беделев, реагирахте много остро след публикуваната на информация на МВР, че сте нарушили карантината. Каква всъщност е истината?
Работя като международен шофьор. Пристигам си в Подвис на 27-ми март сутринта, към 9,40 часа, изкарвам картата и започвам да разтоварвам багажа – чанти, сакове, одеяла и др., докато чакам съпругата ми да дойде с колата. 15 минути по-късно идва един полицай – беше цивилен, не се представи. Аз бях в камиона и той ми вика: „Дай ми документите и стой в камиона“. Аз му ги представям и в същия момент ми вика, че съм се разкарвал по селото. Получили в полицията сигнал, че съм се прибрал предната вечер. Обясних му, че тъкмо пристигам, но той не ми повярва. Казах му, че преди 20 минути съм минал през КПП-то на Влахово, бях проверен от полицай, който ме попита накъде вървя.

От коя държава идвате?
Линията, по която изпълнявам курсове, е от Щутгарт до Лондон. В България влязох през граничния пункт на Видин. Чаках 35-километрова опашка, за да вляза. Отивам на паркинг след това, където съм стоял до сутринта, след което тръгнах към Ловеч, където трябва да разтоваря. След това минах през София и пристигнах в Пловдив, където трябваше да направя почивка. В Пловдив също ме спряха полицаи, попитаха ме къде отивам. Обясних им, че на паркинг отивам и ме пуснаха. На следващия ден – 27-ми сутринта в 7,30 ч. тръгнах към Смолян. Бях много възмутен от информацията, която изнесоха от полицията. Толкова много негативни коментари имаше от хората. А в същото време аз не съм нарушил нищо – никаква карантина. Според мен самият полицай е подал тази невярна информация. Възможно е сигналът да е подаден и от конкуренцията. Фирмата, към която работя, е от Мадан, и е възможно моят шеф да има конфликти.

Каква беше причината да се приберете в България?
Прибрах се, защото камионът трябва да мине преглед този месец. Знам че има карантини, и че и аз ще бъда поставен.

След това правени ли са ви проверки, някой от полицията търсил ли ви е?
Не, никой не ми е правил проверка. Обадиха ми се вчера (сряда – б.а.) да ми обяснят, че поради това, че е образувано бързо производство, а аз съм под карантина, щяло да се преобразува в досъдебно. Никой не е идвал да проверява дали съм си у нас. Според мен цялата истина е, че полицаят ме е изрисувал. Не знам на какво се дължи, нямал съм никакви проблеми, спречквания с него. Не съм го познавал, макар че ми е приятел във Фейсбук. Можеше да си направи проверката, да се обади на неговите колеги, а не да ме обвиняват, че съм нарушил карантината. Тук говорим за сериозно наказание и сериозна глоба. Аз съм човек със семейство, с две деца – син и дъщеря, с чисто съдебно минало съм, не съм влизал в съда. Избрал съм тази работа – да изляза навън и да карам тир, за да мога да си изуча децата и да имат нормален начин на живот. А някой от един път ме спира. Преди години съм бил избиран за кмет на селото. Ползвам се с авторитет. За мен беше прибързано решение от страна на самия полицай. Можеше да се направи на момента съответната проверка и да не пише, че съм нарушител и има бързо производство срещу мен. В Германия са ме спирали, в Белгия също, но такова отношение не съм видял. Хората ми се легитимират, обяснявам им, и потеглям. Мисля, че българската полиция трябва да се съобразява и да е на сто процента наясно, за да казва определено нещо. Не съм престъпник, аз съм един достоен българин, който е тръгнал да си изкарва прехраната в чужбина и да харчи парите в самата България.

Колко още ви остава до приключване на карантината?
Още шест дни и съм готов. И през това време никой не дойде да ме провери, да ме попитат как съм, излизал ли съм, какво правя. Това си е психически тормоз. Аз съм дошъл да си почивам след три месеца работа и то тежка работа – знаете ли, за какво интензивно движение става въпрос в Германия, в Австрия, в Холандия, в един 20-милионен Лондон. Аз тир карам. Идвам в България, в едно село от 200 човека и ми викат: „Стой! Ти си най-големият разбойник!“.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close