Местна власт

Защо кметът Мелемов прецака конкурса за наем на паркинга „Студенец“ в Пампорово?

В Общината постфактум натъкмили "експертиза", с която да оправдаят кметската заповед за прекратяване на търга?

Кметът на Смолян Николай Мелемов е прецакал конкурса за наем на паркинга на „Студенец“ в Пампорово. Това се разбра, след като Административният съд в Смолян отмени заповедта му, с която прекратява процедурата ден преди отварянето на офертите. А мотивите, които Мелемов излага са, че Община Смолян може да вложи собствени средства и да не отдава под наем обекта, а да го стопанисва сама.

Заповедта на кмета е обжалвана от управителя на една от фирмите, подали документи в конкурса – „Еисако“, собственост на гръцкия гражданин Чатци Еркан. Като заинтересована страна са конституирани и останалите две дружества – „МР Травел – Емилия Пенева“ и „Корпус 2004“ с управител Христо Кондилов.

В деня преди отварянето на офертите – 17 декември м. г., Мелемов изненадващо издава заповед, с която прекратява конкурса. А основанието е още по-изненадващо – невъзможност да бъде проведена процедурата. Експерти от администрацията на кмета Мелемов осъзнали, че Общината можела да не отдава под наем обекта, можела сама да го експлоатира като вложи собствени средства. Преди делото излиза доклад на комисията, назначена от кмета. В него се развиват съображения, че не е спазена процедурата по конкурса. Оказва се обаче, че докладът е изготвен след заповедта на кмета, в която не се съдържа и ред за нарушена процедура.

Административният съд отказа да приеме като доказателство доклада на комисията. „От съдържанието му се установява, че той изобщо не е съществувал към момента на издаване на заповедта, съставен е впоследствие, единствено за да послужи като доказателство“, пише в решението си председателят на съда Игнат Колчев. Той отхвърля и основанието, че били провеждани консултации с експерти от Общината, които установили, че тя ще вложи собствени средства в имота. „На първо място не е сред посочените в задълженията на комисията да обсъжда дали е целесъобразно да се провежда конкурс, а само да го организира и проведе. Следователно комисията не може да превишава правата си и да обследва дали експерти от Общината са на мнение, че могат да се вложат общински средства в паркинга, още по-малко да предлага на кмета да прекрати процедурата. Посоченото в тази част на „доклада“ по-скоро внушава идеята, че докладът като съдържание предхожда издаването на оспорената заповед. Имайки предвид обаче съдържанието на доклада, обсъдено по-горе, съдът приема това твърдение за несъстоятелно“, посочва още в мотивите си Колчев. Според него възникнали ден преди приключване на конкурса инвестиционни намерения от страна на Община Смолян в никакъв случай не сочи на невъзможност от финализиране на процедурата. Според Игнат Колчев „експертите“ от Община Смолян едва ли не са знаели за откриване на процедурата. След като им се признава експертност, това предполага и предварителна консултация с тях относно необходимостта от провеждане на конкурса, още повече тази процедура се предхожда от решение на Общинския съвет, взето на 28 ноември 2019 г., счита съдът.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Сиг някой довереник или роднина е бил още пиян/надрусан от 8 декември и не е успял да се яви на търга и затова са го разтурили…. докато всичко не е в ръцете на герб за поне 10 години още хрантутене след края на съществуването им до 2-3 години няма пускане на кокала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close