НОВИНИОбразование

Защо две дами избраха да станат инженери във Физико-технологичния факултет в Смолян?

Савина Хайдушка и Севиела Дерменджиева са сред дипломиралите се инженери във Физико-технологичния факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ в Смолян, съобщиха от висшето учебно заведение.

„Желанието ми беше да получа добро образование в IT сектора. Реших да уча във Физико-технологичния факултет, първо защото тук се предлага обучение по специалност „Хардуерни и софтуерни системи“ и второ, дава ми се възможност да уча и да се реализирам в моя роден край“, казва Севиела. От своя страна Савина научава за наличието на специалността от приятели и вижда университета като чудесна алтернатива, която да ѝ помогне да реализира мечтите си в близост до семейството си и в позната среда.

Савина Хайдушка

Двете жени споделят, че изборът им е бил безпогрешен. „През изминалите години се убедих, че винаги мога да разчитам на всеки един от преподавателите ми. Те винаги са се стремили да дадат 100% от себе си и да ни предадат знания, които ще ни помогнат да се реализираме“, в тази връзка допълва Савина. Двете висшистки оказват искрените си благодарности към преподавателите си от катедра „Електроенергетика и комуникации“ за напътствията, подкрепата и за изграденото приятелско отношение. Не пропускат да изкажат благодарности и към своя дипломен ръководител ас. инж. Станислав Асенов.

В дипломните им работи са откроени ясни цели: „Изграждане на WiFi mesh мрежа чрез микроконтролери“ и „Изграждане на смарт система за отглеждане на растения“. Реализацията им е обвързана с решаването на трудни казуси и намирането на практически насоки.

По време на обучението си Савина Хайдушка работи в МБАЛ – гр. Мадан, а Севиела Дерменджиева – в „Арексим инженериг“ ЕАД, което допълнително разширява опита им по специалността. Амбициите им стигат и по-далеч. Щастливи от избора си на образование, те са твърдо решени, че след придобиването на професионална квалификация „Инженер по хардуерни и софтуерни системи“ ще продължат свето обучение в една от магистърските програми, които предлага университетът.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close