Advertisement
СЪВЕТИ

Защо банката може да откаже заем

Лоша кредитна история

Когато кандидатствате за заем, банките изпращат заявка до кредитните бюра. Тези институции натрупват информация за вашата финансова дисциплина. Те събират данни не само за просрочени кредити, но и за глоби, издръжки, просрочени задължения за жилищно-комунални услуги.

Ако сте се утвърдили като недобросъвестен платец, банката няма да иска да се свърже с вас.

Какво да правя

Най-важната задача в този въпрос е спазването на финансовата дисциплина. Плащайте задълженията си навреме и това ще ви позволи свободно да получавате потребителски или бързи кредити и да избягвате срещи с колекционери.

Липса на кредитна история

  • Може да няма кредитна история поради няколко причини:
  • клиентът никога не е теглил заем;
  • имал е кредит, но за дълго време и историята вече е нулирана, тъй като данните се съхраняват в бюрото за 10 години;
  • лице е кандидатствало за кредит преди създаване на регистрите

Липсата на кредитна история е тревожен факт за банков мениджър, тъй като вашата платежна дисциплина е просто невъзможна за оценка. Така че това може да е причина за отказ на заем.

Какво да правя

Разчитайте на случайността, тъй като за някои банки това няма да е пречка, или бързо да формират положителна кредитна история. За това можете:

  • кандидатствайте за кредитна карта и я използвайте съвестно няколко месеца;
  • вземете стоки на кредит и изплатете заема точно в съответствие с графика за плащане.

Друг вариант е микрозаем, но поради доста високите лихви по такива заеми, изчислете предварително надплащането и претеглете всички плюсове и минуси.

Ниска платежоспособност

При издаване на заем банките се ръководят от размера на месечната вноска от около 40% от дохода ви. В противен случай има голям риск натоварването да стане прекомерно и просто няма да успеете да върнете парите.

Какво да правя

Опитайте да промените срока на кредита, за да намалите месечното си плащане. Когато стане приемливо, банката ще се съгласи да отпусне парите.

Възраст

Някои банки определят възрастови ограничения за кредитополучателите.

Какво да правя

Ако не се вписвате във възрастовите граници, ще трябва да потърсите друга банка, където те са различни.

Неточна информация

Дори ако току-що сте объркали нещо, банката ще приеме невярната информация във въпросника като опит за измама. За мениджърите е по-лесно да не ви издадат заем, отколкото да допуснат потенциална измама.

Какво да правя

Вземете сериозно попълването на документите за заем и проверете всички данни.

Черен списък

Това не е регламентирано от закони, но банката има право да направи поверителен списък с нежелани клиенти. За да стигнете до там, не е необходимо да правите скандал на опашката или да пишете гневни писма до ръководителя на борда. Прекомерното усърдие при предсрочно погасяване на заема също няма да бъде от полза, тъй като кредитната институция просто няма време да спечели пари от вас.

Какво да правя

Едва ли банката ще сподели с вас критериите за съставяне на черен списък. Но поне се опитайте да не лъжете в клоните, за да не попаднете в този списък.

Източник:  bulgaria24.tv

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!