НОВИНИ

Заслепяване от слънцето е отнело живота на 22-годишен при катастрофа в Търън

Окръжна прокуратура – Смолян, внесе обвинителен акт в съда срещу 48-годишен мъж за катастрофа, при която почина 22-годишен младеж от Разлог. Обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост е Севги Куцайков. А основната причина за тежкият пътен инцидент се оказала заслепяване от слънцето. Въпреки това съдебно-техническата експертиза установяв, че шофьорът е имал 4,2 секунди време за реакция.
Катастрофата стана на 7 юни 2018 година привечер в село Търън. Починалият Атанас Будин от село Горно Драглище пътувал във „Форд Транзит“, чийто шофьор бил Стефан Щерев от пловдивското село Марково. С тях пътувал и 27-годишен мъж. Към 19,00 часа една от гумите на буса започнала да тропа. Мъжете спрели колата в дясно, но част от нея останала на пътя. Видели, че има развит болт. В момента, в който се опитвали да изкарат резервната гума върху тях връхлита „Мазда 121“, управляван от Севги Куцайков от Търън.

Вследствие на удара на Атанас останал с ампутирани десен крак и ръка. На помощ на пострадалите се отзовал ефрейтор Пламен Пуфтев от Търън. „Първоначално казаха, че има смъртен случай. Когато научих, че е станала тежка катастрофа, запалих колата и веднага отидох на място. Кракът на 22-годишното момче беше почти откъснат, но то беше живо и в съзнание. Извадих турникета от автомобила си, за да спра кървенето на пострадалия“, разказа ефрейторът. Младият военослужещ в 101-и Алпийски полк с подръчни средства направил превръзка и след като пристигал екипът на Спешна помощ, момчето е транспортирано в смолянската болница. Медиците споделят, че ако не се е намесил военнослужещият, пострадалият е щял до почине на място от кръвозагуба. За съжаление вследствие на тежките травми на главата и коремната област, при проведените операции след около 6–8 ч. в болницата Атанас умира около полунощ

Окръжният съд е насрочил разпоредително заседание в началото на октомври.
„В случая приемаме, че има заслепяване на шофьора, но това го задължава да спре или да намали скоростта, което той не е направил“, коментира зам.-окръжният прокурор Недко Симов. Вещото лице посочва в експертизата си, че заслепяването е продължило 7 секунди, но Севги е имал 4,2 секунди време за реакция до навлизане в опасната зона.
След тежкият инцидент 30-годишният ефрейтор Пламен Пуфтев бе награден от министъра на отбраната Красимир Каракачанов със знак „За военна доблест” – трета степен. Войникът от състава на 101-ви алпийски полк получи високото признание за отличната психическа устойчивост, подготовка и адекватни действия при оказване на първа помощ на пострадал при катастрофа.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close