Advertisement
НОВИНИ

Засилват контрола срещу Covid-19, община Смолян влезе в тъмночервената зона

 

Засилват контрола срещу разпространението на коронавирус в Смолянска обраст, съобщи днес на брифинг пред журналисти областният управител Емил Хумчев. Решение е взето на заседание на кризисния щаб, което се проведе в областната администрация. Засилва се контролът, най-вече в рисковите обекти – транспортните средства, детските заведения и училищата, лечебни заведения и др. Преустановява се провеждането на масови мероприятия. При навлизане на областта в тъмночервената зона на заболяемост ще бъде преустановена работата на нощните заведения.

„От началото на годината до вчера (9 януари – б.а.) 14 дневната заболяемост е нараснала с 200 пункта – от 225 на 100 000 души на 431 на 100 000 души. Седмичният ръст на новите случаи е 96,6 %. Смъртността е 17,3 при 14,7 за страната. С близо 12 % са се увеличили хоспитализираните, а община Смолян вече е в тъмночервената зона”, каза директорът на РЗИ – Смолян, д-р Мими Кубатева. Тя посочи, че общият брой легла в лечебните заведения е 171, от които 11 са за интензивни грижи. 106 от леглата са в МБАЛ – Смолян. Към момента свободните легла в цялата област са 81. При необходимост могат да се разкрият още 50 легла.

През последните няколко дни 17 ученика и 8 души педагогически и непедагогически персонал са с положителни проби за ковид. „Те са предимно от училищата в Смолян, карантинирани са 8 паралелки, като една е в Девин. Карантинирана е и група в смолянска детска градина заради болно дете. От медицинския персонал 7 са позитивни – един лекар, двама фелдшери и немедицински персонал”, добави още д-р Кубатева.

През последните 10 дни има най-сериозен ръст в две общини. В община Смолян – 657,4 на 100 000 и в община Златоград 344,8 на 100 000, като ръстът на новите случаи е над 2,5 пъти.

Д-р Кубатева посочи, че от началото на годината има рекорден брой поставени дози на ваксини. Голяма част от тях са бустерни. За девет дни са поставени над 2100 дози, като средномесечно заа миналата година са поставени около 3100 дози. В областта относителният дял на населението със завършен цикъл е 21,6 %. Все още няма ваксинирани деца от 5 до 11 години от областта.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!