Местна властНА ФОКУС

Заседанието на Общинския съвет в Смолян се провали поради липса на кворум (видео)

Председателят на ОбС Венера Аръчкова пропуснала да уведоми съветниците на имейлите им за насрочената сесия

Днешното заседание на Общинския съвет в Смолян се провали още преди да е започнало заради липса на кворум. Веднага след като председателят на ОбС Венера Аръчкова откри заседанието, ръководителят на групата съветници на БСП Стефан Сабрутев поиска отлагането й, тъй като е била свикана в нарушение на правилника. Общинските съветници от БСП случайно разбрали за свиканото заседание, никой от тях не получил покана за заседанието си по имейла. Отлагане поиска и Филип Топов (КРОС).  Всички решения, които бъдат взети, могат да бъдат атакувани пред областния управител или съда, напомни Топов.

Рискът да компрометираме взетите решения с оглед на интересите на трети лица реално съществува, заяви Димитър Кръстанов (БСП). Факт е, че всички ние, общинските съветници, а не една или друга група, не сме уведомени по надлежния ред, добави той.

И Салих Аршински (ДПС) заяви от трибуната, че заседанието не е свикано по надлежния ред, и следва да бъде отложено. Венера Аръчкова не се съгласи с твърденията, че сесията не е свикана в нарушение на правилника и обяви, че материалите са били качени в срок в Google Drive, а всички съветници са получили служебни лаптопи с достъп до облака. Кръстанов възрази, че съветниците не могат да са непрекъснато с лаптопите и да проверяват дали някой не е качил покана за заседание. Има ред, и той е описан в правилника на Общинския съвет, допълни той.

Аръчкова продължи да упорства и подложи на гласуване искането за отлагане, което съветниците от ГЕРБ отхвърлиха. „За“ отлагане гласуваха 8 съветници, „против“ – 9, а двама се въздържаха. Сесията обаче не можа да започне. Рабие Кьосева и Стефан Сабрутев от БСП си тръгнаха, както и Милен Журналов и Виждана Младенова от ДПС. Аршински поиска поименна проверка на кворума. Докато Аръчкова проверяваше присъстващите и той самият излезе от залата. Така в сесийната зала останаха 14 съветници, с един по-малко от необходимия кворум.

Попитан от „Отзвук“ защо е напуснал и така е провалил заседанието на ОбС Аршински заяви, че не е получил на имейла си известяване за сесията, както е по правилник. Готов съм да предоставя пълен достъп до електронната си поща на съответните органи и да докажа това твърдение, каза съветникът. Осигуряването на кворум е задължение на управляващите, допълни той.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Това е заяждане на дребно, детска игра. Разбирам, ако в залата наистина не са достигали съветници. Но да напусне някой нарочно само и само да се провали сесията, не го разбирам. Кое е по-важно да се свърши работата или „да играем на инат“? Пропускът за лично уведомяване е само повод. Партийните сметки са над всичко! Това е истината за опозицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button