НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Зарко Маринов: Водният цикъл на Смолян може да бъде спасен

Водният проект на Смолян, който се забави с повече от две години, може да бъде спасен и да не се връщат милиони. Това съобщи в интервю за „Отзвук” народният представител от Демократична България Зарко Маринов. Преди десетина дни Людмил Лазаров от „Райкомерс Конструкшън” ЕАД –фирмата, която е основен участник в избрания консорциум, заяви, че само „ако изселим град Смолян, можем да го свършим с жълтия ФИДИК до август 2023 г. Но ако не го направим и хората живеят в него и се движат, няма как да стане”. Освен краткият срок, който остава за приключването на водния цикъл строителите са притеснени и от повишаването на цените на материалите.

„Няма пречки срокът за реализация на проекта да бъде удължен и да се завърши в следващия програмен период, за което вече са направени постъпки пред Оперативна програма „Околна среда”. Разговарях с вицепремиера Борислав Сандов и зам.-министъра на околната среда Мария Ачкова. Рискът от загубата на около 50 млн. лв. европейски средства е заради забавянето с повече от две години на реалното строителство по проекта, който се изпълнява по две обществени поръчки – Червен ФИДИК от ДЗЗД „Пашмакли”, и Жълт ФИДИК от ДЗЗД „Смоляни – Конструкт“ и „ИСА 2000”“, каза Маринов. Той обясни, че причината за забавянето е, че единият от изпълнителите по т.нар. Жълт ФИДИК – ДЗЗД „Смоляни – Конструкт”, едва преди дни, получи строително разрешение да започне подмяната и изграждането на водопроводи и канализация, а „ИСА 2000”, която е избрана за изпълнител на ремонта на градския колектор – все още няма строително разрешение.

„Забавянето и по двата договора е заради лоша документация на проекта. Най-големите трудности ще бъдат с основния ремонт на градския колектор, тъй като той преминава през голям брой частни, държавни и общински имоти, за което няма издадено право на преминаване. Очевидно предишните управляващи са се провалили с подготовката на проекта и пред нас стои трудната задача да го спасим и да не загубим над 50 млн. лева“, коментира още народният представител.
Във връзка с повишаването на цените на строителните материали Маринов добави, че управляващото мнозинство е готово с механизма за индексация на вече проведените и изпълнявани обществени поръчки.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close