Advertisement
НА ФОКУСПОЛИТИКА

Зарко Маринов от „Демократична България“: За пръв път държавата вижда, че има и общински пътища. И това е добро начало!

В последния ден на 47-ото Народно събрание депутатът от „Демократична България“ Зарко Маринов обяви, че общините в Смолянско ще получат 34.5 милиона лева за общински пътища, улици и ВиК – инфраструктура от Министерството на регионалното развитие. Финансирането е по новия Фонд за общинско развитие и сближаване, създаден в първите два месеца на управлението на кабинета Петков.

В интервю за „Отзвук“ Зарко Маринов направи кратък коментар на политическата обстановка, за това какво получават общините в областта и какво не успя да гласува парламентът в краткия си мандат.

Г-н Маринов, за първи път МРРБ финансира общински проекти чрез новосъздаден фонд, какви проблеми се решават, в частност и в Смолянска област?
Създаването на този фонд бе заложено още в коалиционното споразумение между четирите управляващи партии, подписано миналата година. С два основни принципа – приоритетно да се финансира в инфраструктура в изостанали и периферни региони като Смолянския, за което настоявах аз като член на експертната група по регионална политика, и общините да кандидатстват на проектен принцип. И да се прекрати досегашната практика да се отпускат пари на общините непрозрачно в края на годината, от „излишъка“, както се изразяваше Борисов. Справедливо и на базата на ясни критерии. Нееднократно в Комисията по регионална политика съм настоявал да се ускори работата по общинските проекти, защото един от основните проблеми пред страната са регионалните дисбаланси. Още в началото на тази година МРРБ започна работа по водещите принципи на този фонд и покани общините да кандидатстват. В министерството бяха получени над 2000 общински проекта на обща стойност над 5 милиарда лева. В тясно сътрудничество с Националното сдружение на общините и на база ясни критерии – тази година бяха одобрени за финансиране 297 проекта в 234 общини за 827 млн. лв. Въпреки настоятелните искания на някои от кметовете в областта да ходатайствам за един или друг проект да бъде финансиран, не съм го правил – смятам, че този тип политика трябва да остане в миналото. Настоявах единствено на Смолянска област да се погледне приоритетно като периферен регион, който има нужда от повече средства за пътища. Другото, което бих желал да отбележа, е, че благодарение на активността на кметовете на общини в Смолянска област, ще влязат значително повече публични средства отколкото в други региони на страната. Ще посоча няколко примера: На фона на 34,5 млн. лв. за Смолян, в Ямбол са 13 млн. лв., в Шумен – 21 млн. лв., в Хасково – 16 млн. лв., в Търговище – 9 млн. лв., в Кюстендил – 5 млн. лв., в Разград – 14 млн. лв. От една страна Смолян получава повече заради фокуса върху по-слабо развитите региони, който ние от „Демократична България“ поставихме, и втори път – заради добрата работа на общинските администрации и кметовете.

Когато се погледнат кои обекти ще бъдат финансирани в Смолянско, според Вас това ли са най-важните проекти?
Не мога да кажа дали това са най-важните проекти. Гледам, че някои от тях наистина са приоритетни и не търпят отлагане. Вероятно има и други много важни проекти, например като подмяната на водопроводната мрежа в с. Елховец. Но важното е, че държавата за първи път вижда, че освен републиканска пътна мрежа има и общинска. А тя по дължина е колкото републиканската – 20 000 километра. И твърде недостатъчно финансиране за ремонт и поддръжка през последните 10 години.

„Продължаваме Промяна“ акцентира непрекъснато върху борбата с корупцията, а какво беше важно за „Демократична България“?
Смяна на модела „Борисов“ и реформи. Ние търсим решаване на проблемите на българските граждани, да променим така системата, че да може да функционира в интерес на хората, а не на определени бизнес кръгове, мафиотски структури и партийни централи. Необходими са реформи в институциите, необходимо е електронно управление, съкращаване на администрацията, съдебна реформа и национално съгласие за преодоляване на кризите. Ясно е, че най-големият проблем в страната е корупцията, но ние трябва да направим действащи институции, които да могат да я изчистят. Не мисля, че е работа на всеки народен представител или министър да показва всеки ден какъв активен борец срещу корупцията е. А да създава такива правила, които да я ограничават.

За какво съжалявате, че не успяхте да свършите по време на мандата?
Най-много съжалявам за това, че нашите партньори от „Продължаваме Промяната“ не се вслушаха в предложението ни да бъдат направени съкращения в администрацията и да се заменят партийно назначените калинки от ГЕРБ и ДПС. Не стигна времето, за да бъдат гласувани важни законопроекти, на които съм сред вносителите – промени в Закона за местното самоуправление – поименно гласуване на общинските съвети по всички въпроси, онлайн излъчване на заседанията на местните парламенти и на комисиите, в Закона за здравето – на текстове, в които се регламентира телемедицината, особено важна за периферни и селски региони, в Закона за устройство на територията – освобождаване на главните архитекти на общините от несвойствени функции и премахване на регулациите за фотоволтаици до 10.8 kW, в Закона за подпомагане на земеделските производители – да могат да се финансират и групи и организации на земеделски производители. В предизборната си програма основно акцентирах върху икономическо развитие на региона с подобряване на транспортната свързаност. И това беше причината да поискам да бъда представител на „Демократична България“ в Комисията по регионална политика, за да мога да работя конкретно по важните инфраструктурни проекти за Смолян. В интерес на истината имаме развитие за третата лента. Заданието за технически проект вече е готово и в най-скоро време ще бъде обявена обществената поръчка. А на тези, които казват, че това е недостатъчно, може би някои хора са очаквали още тази година да започне да се строи, ще кажа, че подобни неща не могат да се случат в нашата администрация. Особено в Агенция „Пътна инфраструктура“, която е изпаднала в тежки зависимости от определени пътностроителни фирми. Идейният проект за третата лента е готов още от 2016 г. От тогава до края на 2021 г. са изминали пет години без да е придвижен изобщо. За осем месеца успях да свърша това, което други не можаха да свършат за пет години, т.е. да го придвижа напред. Другото, което не успях да извоювам, беше обявяване на обществена поръчка за строителството на обходния път на Чепеларе. За съжаление самата Община Чепеларе не си е свършила работата. Тя е поела ангажимент пред АПИ да отчужди имотите и все още не се е разплатила с част от собствениците. Не мога да разбера как повече от 10 години Община Чепеларе не е успяла да намери още 300 000 лева, за да бъде довършено отчуждаването. Съжалявам, че в края на това Народно събрание не успяхме да удължим срока на договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата до 30 ноември, както и че не получи подкрепа в пленарната зала законопроекта ни за ограничаване на инженеринга при възлагане на строителството от държавата и общините, за да се намалят кражбите на публични финанси.

Идват нови избори. Като се обърнете назад добър ли беше вариантът с управление на четворната коалиция ПП, БСП, ИТН и ДБ?
Не мисля, че беше най-добрия вариант, но беше единствено възможната коалиция. Ако не я бяхме направили, и не бяхме излъчили редовно правителството, щяхме да отидем отново на избори още зимата. Цената на тока не само за бизнеса, а и за потребителите, щеше да се повиши в пъти, нямаше да имаме бюджет, съответно увеличение на пенсии и заплати, нямаше да има помощ за бизнеса, защото за всичко това е необходим парламент. Представете си на тежката ситуация в страната на фона войната в Украйна, спиране доставките на природен газ в Европа, повишаване цените на електроенергията, газа и горивата, и най-голямата инфлация от десетилетия! Не виждам как без парламент, а със служебно правителство, тези въпроси можеха да бъдат решени. Фактът, че съставихме това правителство и преведохме страната през най-тежката криза, която сме имали през последните 20 години, за мен е достатъчен успех и можем да се гордеем с това. Именно поради поредицата от кризи и предизвикателствата пред България в момента, ние от „Демократична България“ в това Народно събрание непрекъснато призовавахме колегите си от другите политически сили да проявят здрав разум, да не предизвикваме предсрочни избори сега, да не се хващаме за изтървани думи, обиди, да слагаме най-отпред личното си его. Защото през октомври, когато ще са изборите, няма как да бъде решена политическата криза и може да се окаже, че ще влезем в спирала от избори, което ще създаде още проблеми на българските граждани. Защото политиците са за това – да решават проблемите на хората, а не да им създават допълнителни.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!