Advertisement
ПолитикаНА ФОКУС

Зарко Маринов: Кметът на Смолян да не смята, че общинската собственост му е бащиния!

Общинският съвет на Смолян трябва да даде урок на кмета Николай Мелемов, че общинската собственост не му е бащиния. Това написа в профила си във Фейсбук народният представител от Демократична България Зарко Маринов. Коментарът му е по повод две докладни записки на кмета на Смолян, които според депутата са скандални.

Advertisement

Едната е да се даде топлоцентралата на града с площ от 871 кв. м. за 10 години на конкурс при първоначална месечна наема цена 250 лева. Задължение на наемодателя е да направи инвестиция от 45 000 лева и да открие едно работно място. Маринов е пресметнал, че наемът и инвестициите излизат 625 лв. на месец, или по-малко от 72 стотинки на квадратен метър.

С другата докладна записка кметът иска Общината да отстъпи право на строеж върху няколко имота общинска собственост (с обща площ 38 641 кв. м) за срок от 30 години на фирмата „Линк Асист“ ЕООД. „За правото да използва тази земя въпросното дружество трябва да плати 386 750 лева, или 10 лева на квадратен метър за целия период. Това прави 33 стотинки на година за квадратен метър, или по малко от 3 стотинки на месец.“ – пише Маринов.

Ще ми се да вярвам, че общинският съвет ще отхвърли поредния опит на кмета Николай Мелемов да обслужи личните интереси на някого в разрез с тези на града, отбелязва народният представител.

Според него Общината трябва да продава и да дава под наем имоти за инвестиции, но на пазарни цени.

Народният представител Зарко Маринов посочи още, че заседанието на ОбС е свикано в грубо нарушение на Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА). „Свикано е онлайн, а законът ясно посочва кога може да се свиква онлайн заседание на ОбС. Вярно че Смолян е периферен регион на страната, но не чак до толкова, че в Община Смолян да не знаят, че извънредната епидемична обстановка е отменена от 1 април с решение на Министерски съвет. Не сме нито в извънредно положение, нито в бедствено положение, нито в извънредна епидемична обстановка, нито в кризисна ситуация, която да засяга територията на общината. Явно заседанието е онлайн с цел да бъдат гласувани въпросните скандални докладни записки без участие на гражданите и без публичност.“, посочи още Маринов. Той добави, че общински съветници още на заседанията на комисиите са поставили този въпрос, а обяснението на председателя на ОбС е било доста смехотворно – с мотив, че се свиква онлайн заради християнските и мюсюлмански празници. „Великден мина, а Рамазан Байрям е в началото на следващия месец. В ЗМСМА никъде не пише, че по време на религиозни празници заседанията може да са неприсъствени. Законът е ясен и в чл. 28 на ЗМСМА, където са изредени изчерпателно случаите, в които може да бъде свикано заседание от разстояние. Ако днес бъде проведено заседанието онлайн, ще сезирам областния управител и прокуратурата, каза още Зарко Маринов.

Advertisement
Back to top button
Close