Advertisement
НОВИНИ

Започва акция „Зима“

Пътна полиция напомня на водачите, че от днес – 15 ноември до 1 март според Закона за движение по пътищата, автомобилът трябва да е с гуми предназначени за зимни условия или с дълбочина на протектора, не по-малка или равна на 4 мм. Традиционно акция „Зима“ ще се проведе в дните от 15 ноември до 14 декември. В рамките на акцията ще се реализират три кампании.

Първата е: „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, която ще продължи от 15 до 24 ноември 2023 г. Тя е с насоченост към водачите на пътни превозни средства — велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. При регистрация и пререгистрация на тези пътни превозни средства ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания. Съвместно с органите на местната власт ще се планират и извършват проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията. Ще се следи за спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС), ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа.

Втората кампания е: „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя”. Тя ще бъде проведена в дните от 25 ноември до 04 декември 2023 г. Дейността ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и на водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. През този период в детските градини и училищата ще се провежда превантивна разяснителна кампания „Пресичаме безопасно”.

Третата кампания „Безопасно шофиране през зимата” ще се проведе от 05 до 14 декември 2023 г. Дейността ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. По време на акцията ще се провеждат специализирани полицейски операции по трите направления, като независимо от обявените теми на кампаниите при установяване по време на акцията на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взима отношение.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!