НОВИНИОБЩЕСТВО

Започна данъчната кампания за 2021 година

От днес – 11 януари, започна данъчна кампания2021 г. Декларациите за доходите на физическите лица вече могат да бъдат подадени както по електронен път, така и на място в офисите на приходната агенция. Първата данъчна декларация приета в офиса на  НАП в Смолян е на лице получило доходи от трудови правоотношения. С декларацията лицето ще ползва данъчно облекчение за намалена работоспособност и ще му бъде възстановен данъка удържан при работодателя в размер до 7920 лв.

През март 2021 г. след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и електронната предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2020 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане  и през следващата  година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация.

Юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни за пръв път през 2021 г., според последните промени в законодателството. Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bgи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700на цена според тарифите на съответния оператор.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button