Вяра и традицииНОВИНИ

Започна четенето на Великия покаен канон

В пет смолянски църкви и в манастира „Св. Пантелеймон“ се извършват през тази първа седмица на Великия пост специалните богослужебни последования. Великото повечерие с Покайния канон на св. Андрей Критски, I част, бе в  понеделник в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“, а втората част бе прочетена в храм „Св. Николай Чудотровец“ във вторник вечерта. Там архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Преосвещенство епископ Висарион бе посрещнат с камбанен звън от предстоятеля на храма отец Васил Маджаров, иконом Запрян Шиков, отец Иван Марински и свещеноиконом Димитър  Куцев от Чепеларе. Всички те взеха участие в богослужението, а също  иподякони и певци от храма.

След Великото повечерие, отслужено от епископ Висарион, бе прочетена заедно със свещениците втората част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски, докосващ сърцето и на вярващи, и на начинаещи във вярата. Този канон се смята за един от образците в църковната поезия, пробужда  душата от греховния сън  за строго самоизпитание, разкаяние и изправяне на живота: „Ела, окаяна душо! Застани с плътта се и се изповядай пред Създателя на всички твари! Откажи се най-сетне от досегашното си безразсъдство и поднеси Богу покайни сълзи!“

Отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“  произнесе слово. Третата част на Канона ще бъде прочетена на Великото повечерие в сряда в храм „Св. Георги Победоносец“, а в четвъртък  в храм „Света Неделя“ – четвъртата част. В петък сутринта епископ Висарион в манастира „Св. Пантелеймон“ ще отслужи Преждеосвещена св. Литургия,  а вечерта в  храм „Успение Богородично“ в кв. „Устово“ от 18:00 ч. – Малко повечерие с Богородичен акатист, I статия. Благодатно е да се участва в тези предвеликденски богослужения.

Архиерейска наместничество – Смолян

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close