Полицейски

Заплашиха смолянчанка с убийство по телефона, за да им даде 1 030 лева

Нашествие на телефонни измамници в Смолян. Две възрастни жени попаднаха в капана, а „мулето“ успя да им вземе над 7 000 лева.

Акцията се разиграла в петък по обяд. Първоначално на лъжите на измамниците се хванала 77-годишна смолянчанка. Около 13,00 часа по стационарния й телефон се обадил мъж, представил се за служител на криминална полиция. Той поискал съдействие от жената, която уж била въвлечена в телефонна измама. Мнимият полицай успял да измъкне от нея 6 000 лева и около 40 грама златни накити. Жената предала парите и ценностите на 60-годишен свой съгражданин, който се оказал също жертва на измамниците. Смолянчанинът през цялото време получавал указания по телефона какво трябва да направи и бил заблуден, че разговаря със съседа си.

Към 14,15 часа 74-годишна жена получила обаждане по телефона от неизвестно лице, представило се за полицай. Мъжът я заплашил, че ще я убие, а уплашена бабата оставила пред дома си всичките налични пари, които държи в къщи – 1030 лв.

По-късно и двете жени подали сигнал в полицията. Криминалистите на РУ-Смолян и ОДМВР – Смолян предприемат незабавни оперативно-издирвателни мероприятия. Всички изходи на Смолян бяха блокирани. По-късно на автогарата в Устово е задържан 49-годишният К.К. от гр. Кресна при опит да напусне града с автобус. В мъжа са открити и получените от измами суми. Установено е, че същият е съпричастен в извършването на телефонни измами и в други райони на страната, като неговата роля е да получи от измамените съответните суми и да ги предаде на лицата, които организират схемата. Той е задържан за 24 часа в полицията, след което е освободен.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close