Местна власт

Заличават от регистъра фалирала общинска фирма в Неделино

Окръжният съд постановено заличаване от Търговския регистър на фалиралото общинско дружество „Благоустройство и комунални дейности” (БКД)в Неделино. Решението е от края на февруари и с него се прекратява производството по несъстоятелност. Съдебният акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив в 7-дневен срок от вписването му в Търговския регистър.

Общинската фирма бе разследвана от прокуратурата, която внесе в съда обвинителен акт срещу един от управителите. Асен Димитров е обвинен в безстопанственост за това, че не е опазил общинската собственост – джип „Инфинити“, закупен на лизинг. Делото срещу 35-годишния бивш управител все още е висящо.

В края на август 2015 г. лизинговата фирма си взе автомобила, въпреки че бяха останали да се плащат още 40 000 лева, а са платени близо 80 000 лева. Джипът се води в актива на „Благоустройство и комунални дейности”, но малко след като е закупен обаче е предоставен с договор на общината и е бил използван от бившия кмет Стоян Беширов.

Агенцията за държавна финансова инспекция също откри нарушения в дружеството при провеждането на обществени поръчки. Проверени са поръчки на стойност 311 876 лева, като са съставени 7 акта, четири от тях са на БКД като юридическо лице, а на бившия управител Асен Димитров като физическо лице – три.

Advertisement
Back to top button
Close
Close