НОВИНИ

Захариев отново с невярна имуществена декларация пред КПКОНПИ

Зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев отново е подал декларация с невярно съдържание пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), установи проверка на „Отзвук“. Това е декларацията за имущество и интереси на Захариев по чл. 35, ал. 1, т. 2 от Антикорупционния закон, подадена на 14 май т. г. (Декларацията е публична и може да я видите тук: https://register.caciaf.bg/2019/0D09A650-ADFD-4AB7-BA81-537894617C1896390.xml)  В нея зам.-кметът е посочил, че използва безвъзмездно апартамент от 63 кв. м., като в графата „Година на придобиване“ е написал „2018“. Става дума за апартамент ново строителство в сграда ул. „Дичо Петров“ в центъра на Смолян, в който живее със съпругата си. Жилището е закупено на 3 септември 2012 година от фирмата „Кей Зет Проджект” ЕООД, собственост на брат му Костадин Захариев. Публично известен факт е, че зам.-кметът живее във въпросното жилище не от 2018 г., а откакто е придобито напълно обзаведено през 2012 г. Негови съседи разказаха, че в апартамента е живял единствено той със съпругата му Екатерина, там се е родило и детето им през 2015 г.

Миналата година Марин Захариев не бе посочил пред Антикорупционната комисия, че използва този апартамент. В декларацията, подадена на 08.06.2018 г., в раздел 1.2 „Чуждо недвижимо имущество” той бе написал: „Нямам нищо за деклариране”. (Декларацията на Марин Захариев за 2018 г. може да видите тук: https://register.caciaf.bg/2018f1/CA17CCAA-FE1E-4F1A-B998-242EB25C0EEE.xml)  В интервю за „Отзвук“, дадено на 19 април т. г., на въпроса: „На какво се дължи този пропуск?“ Захариев отговори: „Ние решихме, така или иначе го има наличен, да го ползваме, и сме го ползвали в годините“. И повтори: „Действително ние го ползваме от няколко години, но основно през последните две.“ „През изминалата година имаше някакви тълкувания, че трябва да се декларира, кое колко се ползва през половината, през цялата година.“ – оправда се зам.-кметът, който по образование е юрист. Въпреки че текстът на закона е пределно ясен и за хора без правно образование. Лицата, заемащи висши публични длъжности, са длъжни да декларират чуждото имущество над 10 000 лева, което трайно ползват, независимо от основанията и условията на ползване. За „трайно ползване“ според допълнителните разпоредби на закона се смята период по-дълъг от 3 месеца в рамките на една календарна година.

Защо Захариев е скрил от КПКОНПИ един публичен факт и вместо 2012 г. е написал 2018 г. в графата „Година на придобиване“ в декларацията си е въпрос, на който логичният отговор би бил, защото не иска да признае, че миналата година е подал декларация с невярно съдържание. Но така съзнателно е подал още една с невярно съдържание. В декларациите за конфликт на интереси, подадени пред Община Смолян, той никога не посочва, че има частен интерес към „Кей Зет Проджект” ЕООД. През миналата година той посочи, че съпругата му е спестила 48 000 лева. И с тези пари е купила от фирма „Свефис“ Студио за красота на две нива с площ 78 кв. м. в блока, в който живеят. Как се е случило това, при положение, че през 2015 г. Екатерина Захариева излиза в майчинство, а за 2017 г. и 2018 г. доходите й, по неговите декларации, са общо 16 736 лева? Това поведение предизвиква още един основателен въпрос: „Само тези ли са неверните обстоятелства, които Марин Захариев е декларирал като лице, заемащо висша държавна длъжност?“ Отговор следва да даде Комисията за противодействие на корупцията след като извърши проверка, за която има достатъчно основания.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close