Темида

Задържаха 12 чешки студенти, минали нелегално границата край Рудозем

12 студенти от университета в Бърно, Чехия, са задържани в центъра на Рудозем. Групата преминала нелегално границата с Гърция в района най 64 гранична пирамида в землището на село Мочуре. Граничарите ги спипали вече в града и веднага ги арестували.

Студентите разказали, че мисията им била да минат по стъпките на Александър Македонски. Пристигнали от Чехия в Гърция със самолет  и тръгнали по маршрута пеша. Посетили родното място на великия пълководец и продължили по стъпките през гръцкия град Кавала към българската земя. Така стигат до граничната бразда, която минават на 13 юни т.г. около 20,00 часа необезкопоявано.

В понеделник студентите бяха изправени пред Маданския районен съд. Всички подписаха споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от съдебния състав. Трите млади жени и 9-тимата младежи получиха условни присъди от 3 месеца с тригодишен изпитателен срок и глоба от по 100 лева.

Оказало се, че студентите изобщо не проверили дали България е в Шенген. Те пристигнали с идеята, че страната ни като членка на Европейския съюз няма вътрешна граница с Гърция. Това е и причината да минат нелегално през браздата.

Advertisement
Back to top button
Close