Инциденти

Забраниха за пиене водата в над 50 села заради хвостохранилището в Златоград

След изтичането на хвостов пясък в река Върбица Регионалната здравна инспекция в Кърджали забрани днес ползването на вода за пиене и готвене в над 50 населени места.  Под карантина е питейната вода от Помпените станции „Бенковски“, „Крилатица 1 и 2, „Остронец“, „Птичар“, „Загорско“. Забраната е превантивна, поради съмнение за замърсяване, посочват от РЗИ – Кърджали, а водата може да се ползва само за битови нужди.

„Водоизточниците, разположени в терасата на река „Върбица“, са изключени от водоподаването в Златоград и околните населени места, поради което не се налага въвеждане на забрана“, каза шефката на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева. Засега това не се отразява на населението. „Имаме опит как да действаме в подобни ситуации, за последните две години това се случва за трети път“, добави д-р Кубатева. Утре РЗИ ще вземе нова проба от водоема.

Сигналът за замърсяване на реките Върбица и Голяма бе подаден днес сутринта. Според експерти от РИОСВ – Смолян, които извършиха проверка на място, причината за промяната цвета на реката е отмиване на натрупаните в опашката на съоръжението отложения от хвостов пясък, в резултат на интензивните валежи.

 

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close