Advertisement
НОВИНИОБЩЕСТВО

За трета година Чепеларе организира Национален хайдушки празник

Чепеларе посреща Капитан Петко войвода в събота пред паметника на българския революционер в града, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Ще  бъде показана и пушката му, предоставена от Регионален исторически музей „Стою Шишков“.

Заедно със своята чета, в лицето на специалните гости Гайдарски състав „Капитан Петко войвода“, Сдружение „Родопски хайдути“, Конна   база „Аспарух“ и самодейни състави към община Чепеларе, Капитанът ще поведе тържествено шествие към площада, където ще бъде посрещнат с хоро и любимата му песен.

Гостуващата ценна историческа изложба „125 години организирано тракийско движение“, предоставена от Съюз на тракийските дружества в България, ще бъде разположена в градска градина и представена от професор – историк към Тракийски научен институт.

В музея на ските и ски спорта ще бъдат изложени експонати от изложбата „Закъснялата свобода на Родопите“, част от която е и капитанската пушка. Изложбата е предоставена от Регионален Исторически Музей „Стою Шишков“ – гр.Смолян.

Обръщение към присъстващите от сцената ще отправи синът на Николай Хайтов – арх. Здравец Хайтов.

От 12 часа ще стартира концертната програма на сцената на площад „Олимпийски“.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!