МНЕНИЯ

За смъртта няма отсрочка

И няма да има докато продължава да има отсрочка на възмездието за тежки криминални рецидиви на убийци по пътя от калибъра на Слави Стойчев от Устово – убиецът на съпругата ми Виктория Чуралска, виновно причинилият ми пожизнена инвалидност, пожизнено причинилият тежка психическа травма на семейството ни от скъпата ни загуба.

На 16.07.2015 година след обяд самонадеяният водач със скорост над 80 километра в час, не отчитайки високата интензивност на насрещното движение, предприе опасната маневра на изпреварване. Преди злополучния инцидент водачът на автомобила Слави Стойчев, в който пътувах със семейството си, успя да избегне на два пъти челен удар с тежкотоварен автомобил и лек автомобил. Вместо да прецени опасната ситуация и да се прибере безопасно в платното си, той продължи да маневрира с опасна скорост и изпреварвайки четири автомобила със същата скорост, предприе прибиране в платното си и ни натресе в декоративната стена. От тук нататък помня само пропадането ми в някаква дълбока безпаметна тъмнина.

Събуди ме само сърцераздирателния вик на дъщеря ми Албена: ”Таткооо, татко…” Отварям очи… хора, нещо тревожно се суетяха около нас, чух стонът на жена ми… Имах чувството, че нещо се е случило, но не с нас, изгубих възприятия,после чух тревожния вой на сирената, суетене на хора с бели престилки около мене, болничната стая, струпаните близки около мен и най-страшната вест: ”Почина Викито”. Изстенах от мъка и… пак загубих представа какво се бе случило с мен, с Викито, с дъщеря ми. Помня грижите на хората в бели престилки, помня куража и уверението на лекуващия ме лекар доктор Стаевски и думите му: ”Ще го вдигна на крака!”

Шест месеца целият му екип направи всичко възможно, за да се изправя на крака. Вече съм на крака, трудно ходя, физическите ми и душевни страдания са вече мой пожизнени страдания. За Викината смърт, за моите физически страдания, за тежката психическа драма на семейството ми няма вече и не може да има отсрочка… Но за криминалния рецидив на пътя с 50 акта, с 18 фиша и с няколко присъди за превишена скорост Слави Стойчев благодарение на нелогичността на нашето законодателство е имало отсрочка за възмездие.

Три години изминаха от трагичната гибел на съпругата ми, изгни в гроба си, почерни живота на семейството ми, а убиецът ни Слави Стойчев е още на свобода, още пришпорва с автомобила си по улиците и пътищата на страната, докато не причини трагедия на други и със сигурност ще получи пак отсрочка за престъплението си, защото не само законът, но и някои, които трябва и са длъжни справедливо и точно да прилагат закона, стоят зад него. Реабилитацията по право на рецидивиста-водач на моторното си превозно средство Слави Стойчев поради давност очевидно не е изиграла роля за пренастройване поведението му на пътя след като допусна смърт на пътя. Воденото дело от първи състав на Окръжния съд в Смолян спази закона, съобразявайки се с условията за давност. Криминалният рецидив на пътя Слави Стойчев се яви на съд с изчистено съдебно минало, но това не го спаси от възмездие макар и в минимален за чудовищното му престъпно деяние. Нас, потърпевшите, ни удовлетвори, макар и с мъка и страдания.

И друго си мисля. Ако този криминален рецидив на пътя бе спрян от движение след толкова актове, фишове и присъди, сега нашата неприжалима Вики щеше да бъде жива, аз нямаше пожизнено да бъда осакатен, нямаше да тегне жестоката психическа травма в семейството ми. В качеството си на частен обвинител помолих първия състав на Окръжния съд за ефективна присъда и лишаване от правоуправление на рецидивиста Слави Стойчев с единственото желание да не причини другиму трагедия подобно на нашата.Това бе и човешката ми воля. Благодарен съм на Окръжния съд в Смолян, на Окръжна прокуратура, на предварителното следствие. Те си свършиха блестящо работата. Надявам се за справедливост и в бъдеще. Всяка отсрочка на възмездието над убиеца на жена ми Слави Стойчев, било то с протакане на съдебните дирения поради шикалкавене на защита му, било поради връщане за ново разглеждане на делото, е издевателство над нас – жертвите на убиеца ни Слави Стойчев. Срещите ми с убийци от различен калибър бяха само в книгите, гледаните филми и съдебни хроники. От там ги познавах, но срещата ми с жив убиец бе след убийството на съпругата ми и в съда. Тя надмина всякакви негативно изградени представи за убийци. Слави Стойчев години наред в мое лице се изграждаше като един почтен и достоен човек, на когото може да се довери човек, на когото може да се разчита. Това ми даваше основание да поверя здравето и живота си, в това число и на семейството ми. Законът натоварва превозвачите на хора с безусловна отговорност за запазване здравето и живота на пътниците. Търсенето на условности за смекчаване на отговорности и освобождаване от наказателна отговорност е престъпно заобикаляне на закона при условие, че в законодателството ни е разписано точно деянието – убийство.

Пред първия съдебен състав на Окръжния съд Слави Стойчев се опита да се покаже и докаже като „вода ненапита”, както го е правил и преди. Поради лисичата му лукавост не веднъж се е измъквал. Той си помисли, че и сега ще се измъкне. А за да се измъкне, му трябваше само една човешка стъпка, но той не я направи, защото чужда е за него човещината. Колко му трябвало да загаси веднага колата след инцидента, да се притече на помощ. А той напуска колата и при незагасен двигател се отдалечава на безопасно разстояние.

Ако избухнеше колата, какво щеше да стане с нас, с притеклите се на помощ? Колко му трябваше да изпълни молбата на дъщеря ми за помощ. Вики се нуждаела от кръвопреливане. Слави Стойчев отклонил молбата на дъщеря ми: ”Утре ще потърся циганите”. А до неговото ”утре” съпругата ми вече не бе жива. Престъпникът си е престъпник. Прави възможното да влезе в Хирургично отделение. Тук научава за смъртта на съпругата ми.И заявил,че ще се хвърли от етажа. Началникът на отделението го изгонва. Няколко дни след това си купува кола. Отново е на пътя и започва да крои планове за измъкване. Но законът, колкото и условно да се прилага, го склещва.

За смъртта няма отсрочка. Рецидивистът на пътя Слави Стойчев получи отсрочка, но възмездие този път, адекватно на престъпното му деяние, ще има, защото срещу него в нашия смолянски окръжен съд отново ще се изправи не кой да е, а нашият смолянски окръжния прокурор, и ние – неговите жертви, конституирани като частни обвинители.

Никола Чуралски

 

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close