Вяра и традиции

За седми път Васил Марински извади кръста от река Бяла в Устово (видео)

На Йордановден стотици жители на квартал Устово се събраха по традиция на моста на река Бяла. Литийното шествие започна от двете църкви в квартала – „Успение на Пресвета Богородица“ и „Свети Николай Чудотворец“. Двата лъча се сляха на кръстовището на реката. Воеводите от Сдружение „Родопски хайдути”, начело с председателя Манол Ружинов, облечени в народни носии, за поредна година се включиха в ритуала. С портрета на Христо Ботев, по случай 172 години от рождението му, младежите поведоха единия лъч на шествието, което тръгна от Хаджичоневата къща.

Изваждане на Богоявленския кръст в кв. Устово

30-годишният Васил Марински за седми път намери първи божието разпятие.

Публикувахте от Вестник Отзвук в Понеделник, 6 януари 2020 г.

Кръстът бе хвърлен от енорийския свещеник Васил Маджаров. 16 смелчаци се хвърлиха в ледените води на река Бяла под звуците на гайди. Въпреки очакванията, че кръстът ще бъде бързо намерен, на момчетата бяха нужни повече от 5 минути, за да го открият. Накрая той бе изваден от 30-годишният Васил Марински. 30-годишният смолянчанин предаде божието разпятие на 15-годишния именик Йордан Пепеланов, който бе най-малкият смелчага, хвърлил се във водите на река Бяла.

Васил Марински участва в ритуала на Йордановден от 15-годишен и за седми път успява да извади кръста. „Чувството да извадиш Божието разпятие е великолепно. Пожелавам на всички млади българи да го изпитат и да спазват българските традиции. Пожелавам здраве, щастие и късмет на българския народ”, сподели щастлив, макар и доста измръзнал, младият мъж.

 

 

 

Advertisement
Back to top button
Close