НА ФОКУСОБЩЕСТВО

За повече от час бе блокирано най-голямото кръстовище в Смолян

Зам.-кметът Мариана Цекова: Към момента изпълнението на водния проект е на 25%

 

Недоволни жители на Смолян блокираха днес за повече от час кръстовището между болницата и театъра в областния град. Протестът започна в 7,20 часа. Десетки автомобили, автобуси с работници от предприятията в индустриалната зона, камиони на „ИСА 2000“, не бяха допуснати да преминат. Протестиращите вървяха до 8,30 часа и на четирите пешеходни пътеки, а колоната с автомобили на бул. „България” достигна до кв. Райково. Единствено линейките на Спешна помощ бяха допуснати да преминат.
Живеещи на ул. „Кольо Фичето“ излязоха на протест заради разкопаната и неасфалтирана вече десет месеца улица. Събрана е и подписка, която е изпратена до кмета на община Смолян Николай Мелемов, който е дал съгласието си за мирния протест.

„Елате да видите какво е положението. Изпотрошихме си колите, а тези, които стоят паркирани, са изпочукани от постоянно хвърчащите камъни. Не можем повече да търпим. Пълно безхаберие. Не искаме лъжи и обещания, искаме изпълнение. Ще се борим докрай. Радвам се, че всички хора дойдоха”, каза Татяна Фачикова, която е бивш зам.-кмет на Смолян. Тя обясни, че тротоарите на ул. „Кольо Фичето” са непроходими и хората се принуждават да вървят по пътното платно. „Преди четири години дойдоха от „ВиК”, дойде зам.-кметът Мариана Цекова, събраха се специалисти и ни казаха да изчакаме да мине водния цикъл. Е, чакахме четири години. Водният цикъл мина през февуари т. г. и улицата ни още е разкопана”, допълни Фачикова.

„Две биалетки смених, комшията сряза две гуми.”, оплака се Георги Кехайов – бивш шеф на ДАИ. Възрастна жена пък се оплака, че е паднала на разкопаната улица и цял месец се възстановявала.
При протестиращите пристигна зам.-кметът Мариана Цекова. На въпрос на „Отзвук“ упражнява ли Община Смолян някакъв контрол над собствените си улици тя отговори: „Знаете много добре, че това се развива от пролетта. Знаете колко пъти поискахме графици, поискахме всичко от фирмите и съответно от „ВиК“. Към момента това, което ни дадоха, не е изпълнено. От последните срещи с тях стана ясно, че асфалтиращите и възстановяващи разкопаните улици звена са под карантина, почина и началникът им от Covid-19. Казаха, че тази седмица ще дойдат, надявам се да приключат дейностите. Това е, което сме направили. От дълго време ВОД-ове (заповеди за временна организация на движението – б. а.) не им разрешаваме – т. е. да разкопават други улици, докато не възстановят тези, които са разкопани. Всичко, което зависи от нас, го правим. Санкции трябва да си понесат, ако не си спазват програмата, с която са участвали в обществената поръчка“. Според инж. Цекова в момента изпълнението на водния проект е само 25%, предстои да се копаят нови и нови улици.

Областният управител Стефан Сабрутев: Очаквам „ВиК“ да кажат какви санкции ще наложат на фирмата-изпълнител

Областният управител Стефан Сабрутев

Г-н Сабрутев, днес отново имаше протест в Смолян, свързан с водния проект на града. В понеделник проведохте среща с представители на изпълнителя и „ВиК”. Ще започне ли скоро асфалтирането на разкопаните улици?
Следим процеса изкъсо. Факт е, че има огромно закъснение с възстановяването на настилката. Въпреки всичко, по данни на ВиК, тъй като ние нямаме подробности по договора, всичко е по график. Друг е въпросът как е направена обществената поръчка – на първо място, как е избран изпълнителят и какъв капацитет има изпълнителят относно възстановяване на настилките. От срещата, която проведох с представители на „ВиК“ и консорциума, останах с впечатление, че капацитетът на изпълнителя ДЗЗД „Пашмакли“ и в частност фирмата, която представляваше г-н Цветанов, че не разполагат с капацитет. И основният въпрос е „ВиК“ като бенефициент на средствата, как е избрал такъв изпълнител. Дали са направили проверка за наличие на техника, наличие на специалисти, които трябва да извършат тези дейности. Официалното им оправдание за забавянето е, че имат една група за асфалтиране, която е болна от коронавирус и хората са под карантина, за мен са приказки от „1001 нощ“. Целият град, всички жители знаят, че от шест месеца няма асфалтови дейности, от шест месеца са приключили строителните дейности и за подмяната на канала и водопровода във всички квартали. Разбрахме се до петък (24 септември 2021 г.) да ни предоставят подробни данни за всяка улица. За трети път искаме това, а по техни данни всичко е в срок. Втората причина е, че някой е одобрил линеен график, който дава възможност да се извършат строително-монтажни работи в частта канал, засипване, трамбоване и безкраен срок за асфалтиране. Това са двете възможности и причини. Ще търсим отговорност за това. До петък очаквам от „ВиК“ да кажат какви санкции ще наложат на фирмата-изпълнител. В понеделник ДЗЗД „Пашмакли“ трябва да даде реален график за започване и приключване на асфалтовите дейности по улиците. Лично аз се съмнявам, че ще се справят и изобщо ще започнат в понеделник или в обозримо бъдеще, предвид несигурността, която беше изказана от страна представляващия дружеството.

Това означава, че сме изправени пред угрозата да посрещнем зимата в Смолян с разкопани улици, така ли?
Ще положим максимални усилия това да не се случи, но наистина има такава опасност. И отговорността за това е изцяло в ръководството на „ВиК“. Те са избрали този изпълнител, не го контролират, както трябва, и съответно надзорът. И в тази връзка, ако се допусне това да стане, ще трябва да направим пълна проверка по самото изпълнение и управление на проекта, за да се разбере защо се стигна до това. Аз изказвам само предположения за причините, тъй като не съм виждал документи. Виждал съм само договора с всичките му части с изключение на приложенията. Поискал съм ги, за да се запозная подробно с тях. Там е разковничето. Като цяло проектът е в срок, но това не е оправдание гражданите цяла година да се чувстват некомфортно – прахоляк, консултантски недомислици в изпълнението и разкопаните улици.

Сред хората масово върви мнението, че парите са свършили, има ли такава опасност?
Няма такова нещо. Изрично бях повикал представители по веригата на проекта и те ме увериха, че всичко, което е изпълнено и актувано до момента, е платено. Фирмата-изпълнител показа, че няма капацитет за извършване на дейности по възстановяване на асфалтовата настилка. Имат проблем – липса на капацитет. И не смятам, че това се е случило сега, просто никога са нямали капацитет.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close