Advertisement
НОВИНИ

За пети път Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ се проведе в Стойките

Акцент тази година бе 100-годишнината от рождението на фолклориста Апостол Кисьов.
Над 400 гайди огласиха поляните на село Стойките на Петия национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“, който се проведе в продължение на два дни – 29-и и 30-и юни. Стотици гости, почитатели на родопската гайда и Родопите от страната и чужбина се събраха в родопското село, за да се насладят на красотата на българския фолклор и да споделят празника с близки и приятели.

Преди да започне надсвирването, бе отдадена почит на патрона на Националния събор Апостол Кисьов, като на паметника в центъра на селото бяха поднесени цветя и венци от граждани, гости и представители на институции в знак на уважение и почит към паметта му.

Мария Кисьова – председател на НЧ „Пробуда – 1903“ в Стойките, заяви че тазгодишното издание е много специално вълнуващо за всички. „Има ли друг фолклорен специалист и общественик, композитор и творец, създател на десетки фолклорни формации, сред които най-голямото чудо, известно не само в България, но и извън пределите й – „100 каба гайди“ – това е Апостол Кисьов. Тази година честваме 100 години от рождението му. Той е отдаде целия си живот в името на родопския фолклор. Няма аналог на неговата личност и дело. Колко са последователите му, които развиват гайдарството, започнало от основоположника Апостол Кисьов, като и до днес още по-ярко свети величието на делото му“, каза Кисьова пред участниците и гостите на събитието.

След това всички присъстващи заедно, под съпровода на гайдите тръгнаха на шествие от центъра на селото към местността „Потока“ където бе и официалното откриване на събора. На празника присъстваха зам.-кметът на Смолян, инж. Мариана Цекова, зам.-областният управител на Смолян, Боян Симеонов, кметът на Стойките Дафинка Кехайова, кметът на Широка лъка Васил Седянков, изп. директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков, Ралица Базайтова – главен експерт в Министерството на културата и други.

Инж. Цекова поздрави присъстващите от името на кмета на Смолян, Николай Мелемов. „В този празничен ден за стойченци и за всички нас, бих искала да отправя своята дълбока признателност към наследниците на Апостол Кисьов, които с почит и уважение пазят паметта на своя предшественик, към народното читалище в село Стойките, които съхраняват и популяризират вековната традиция на родопския на родопския фолклор“, посочи инж. Цекова.

Зам.-областният управител Боян Симеонов поздрави гайдарите и гостите от името на областния управител, Захари Сираков. „Националният събор на гайдата се превръща в хубава традиция популяризираща един от символите на Родопите – родопската гайда. Петото му издание носи още по-дълбок емоционален заряд, а именно – отбелязване на 100-годишнината от рождението на фолклориста Апостол Кисьов. Нека продължаваме неговото дело“, каза още Симеонов.

Ралица Базайтова – главен експерт в Министерството на културата се обърна към всички приятели на гайдата и традициите. „Радвам се, че за поредна година Министерството на културата подкрепя това забележително събитие – юбилея 100-годишнината от рождението на Апостол Кисьов и Петия национален гайдарски събор. Поздравявам всички, които допринасят за развитието на гайдарското изкуство в България, всички които работят неуморно в школи, в читалища, в националните училища по изкуствата, за да я има и до днес тази традиция и да свирят от мало до голямо, каза още експертът.

След това на сцената на събора започнаха изявите на гайдарите и съставите от различни краища на страната, като първи бяха домакините от НЧ „Пробуда – 1903“ – село Стойките. След останалите участници са „101 каба гайди“ и Детски гайдарски състав „Апостол Кисьов“ от Смолян, Сборен гайдарски състав „Дельо хайдутин“ от Златоград, Мадан, Рудозем, Гайдарски състав „Еподай“ – Пловдив, гайдарски състави от читалищата в Девин, Чепеларе, Солища, „Николай Хайтов“ – София, „Страхил войвода“ – с. Варвара, Гайдарски оркестър от НУФИ „Филип Кутев“- гр. Котел, гайдарски оркестър от НЧ „Христо Ботев“- гр. Калофер, НЧ „Челопеч“- гр., Копривщица, „Дунавски гайди“- гр. Русе и други.

По време на събора се проведе и школата за гайдаджии-мераклии, които искат да се научат да свирят на гайда. От 19:00 часа бе началото на концертът „20 години „101 каба гайди“, с Костадин Илчев и Никола Марковски. От 20:00 часа бе излъчена премиерата документалния филм „100 години от рождението на Апостол Кисьов – Апостолът на Родопа планина“.

В неделя съборът продължи с изяви на участниците и школата школата за гайдаджии-мераклии и Гайдарски спектакъл на тема „Българска сватба“.
В края на деня съборът бе закрит от сборен гайдарски състав. Организаторите на събитието наградиха всеки участник с грамоти, а всички гайдаджии-мераклии, който се обучаваха в школите безплатно, получиха дипломи.

Националният събор на гайдата няма конкурсен характер.
Той носи името на Апостол Кисьов, роден в Стойките. Упоритата му работа за съхраняване и популяризиране на родопския фолклор е апостолска. На него се дължи възраждането на гайдарската традиция в Родопите. С много труд и творческо себеотдаване той създава десетки школи по каба гайда в различни селища на планината. Той е и създателят на оркестър „Сто каба гайди“ с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен“. През 1972 г., пак на същото място, дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и многохиляден народен хор. Събитието е уникално, оценено като „чудо“ от журналисти и специалисти-фолклористи. Апостол Кисьов съумява първи да превърне родопската каба гайда от солов инструмент в ансамблов. И ако днес тя се радва на широка популярност, това се дължи на самоотверженото му дело.

Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!