Новини

За първи път затворнически театър с постановка на Герзовица

Лишени от свобода станаха свидетели на първата театрална постановка с главни действащи лица техни съкилийници. В четвъртък столовата в Затворническото общежитие на Герзовица се оказа тясна да събере всички желаещи да присъстват на премиерата на пиесата „Момче и вятър“ по български народни приказки.

Постановката е дело на Театралния клуб под вещото ръководство на режисьора Мариан Колев, който излежава 8-годишна присъда за убийство. Няколко месеца след превеждането му от корпуса в Пловдив в общежитието на Герзовица Колев поставя началото на театралната дейност „зад решетките“. Той избира приказката „Момче и вятър“, но умело е съчетал към нея и втора народна творба – „Галената Богданка“. Декорите са дело на самите участници и в тях не са пропуснати и най-малките детайли. Заслужените аплодисменти продължаваха от началото до края на пиесата, в която се появяват печени прасенца и кокошки, мед с масълце, а петлето наистина даваше жълтици.

Георги Гривнев в ролята на кръчмарката в момента, когато краде вълшебното петле, което дава жълтици.

В театралната постановка участват 7 затворника, сред които и небезизвестния за серия от кражби Георги Тодоров Гривнев. Наред с него и Колев, в ролите са още Христо Русев – осъден за имотна измама в особено големи размери, Йордан Млеков, Андрей Асенов и Петър Юнаков.

Христо Русев влиза в ролята на моряка и бащата на Богданка (Герганка).

Режисьорът Мариан Колев е от Пловдив. В затвора е от 3 години и половина. От една година е в затворническото общежитие на Герзовица. Излежава присъда за убийството на баща си. „Така се случва в живота, той е много шарен“, сподели Мариан, който е лекар по професия. Работил е като общопрактикуващ, в интензивен кардиологичен сектор, бил е хирург в ортопедията, занимавал се е с политическа дейност, със синдикати. „За две години успях да унищожа всичко, което изграждах 20 години. Буквално всичко пометох. Нещо, което може да се стори на вас и на много хора странно, когато ме питат как е в затвора, аз казвам, че ми е добре. Пътят, по който бях тръгнал, може би след още една година щях да се самоунищожа окончателно.Тук имах време да върна всичко назад и да се осъзная. Два пъти съм тръгвал от нулата и съм успявал, смятам да го направя за трети път, когато изляза навън“, разказа за себе си Колев. През декември т. г. прави половината от присъдата и смята да участва в процедурата за предсрочно освобождаване от затвора. „Трябва да си отида по-навреме, за да си започна професията, защото при едно оставане по-дълго време тук ресоциализацията ми ще бъде много нарушена“, допълва лекарят и с гордост заявява, че откакто е на Герзовица само два пъти се е качвала линейка и всички имат спокойствието, че има на кого да се разчита.

Момент от втората част на постановката за галената Богданка (Герганка).

Христо Русев от Кърджали е в затвора от 4 години и половина за измама в особено големи размери. Той за първи път играе в пиеса. За него социалната дейност, която се развива в общежитието, е на много високо ниво и е подкрепяна от ръководството на затвора. „Не сме видели никакви спънки от тяхна страна, напротив – само съдействие. Това за нас е разнообразие, защото в тези заведения еднообразният начин на живот те потиска“, споделя Русев, който работи в мандрата към общежитието. В „Момчето и вятъра“ играе ролята на моряка, а в „Галената Богданка“- бащата на момичето.

Смолянчанинът Георги Гривнев в първата част на пиесата е кръчмарката, а във втората Богданка, наричана Герганка.

„Администрацията на ЗО – Смолян, винаги се е стараела да организира различни културно-масови мероприятия, които разнообразяват ежедневието на лишените от свобода. Но най-вече сме щастливи, когато самите лишени от свобода, какъвто е случаят, проявят инициатива и задействат нещата, така че да се получават, да им е забавно. Това си е част от процеса на превъзпитание.“, коментира Димитър Немов, който отговаря за културната дейност в затворническото общежитие.
Намеренията на театралната трупа е да изнесе представление и пред смолянска публика в Родопския драматичен театър.

 

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close