ЗдравеНА ФОКУС

За първи път в смолянската болница приложиха нов начин за лечение на мозъчен инсулт

За първи път екипът на Неврологично отделение под ръководството на д-р Евгений Фотев приложи нов начин за лечение на мозъчен инсулт. Иновативният метод се нарича тромболиза и представлява възстановяване проходимостта на съдовете в мозъка. С използване на тромболиза е спасен животът на мъж и жена. Първият случай е отпреди месец, когато пациентка е постъпила в болницата с тежък исхемичен инсулт. Д-р Фотев, д-р Стоил Гаров и д-р Юксел Меков взели решение да се приложи манипулацията тромболиза. Преди десетина дни и мъж от смолянско също е спасен с новото лечение. И двамата пациенти вече са изписани в добро здраве от болничното заведение.

Д-р Меков (вляво) и д-р Фотев

Лечението на инсулта е в първите четири часа и половина и затова трябва още при първите симптоми да се търси лекарска помощ, каза д-р Фотев – началник на Неврологично отделение. Той е горд, че и МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” е сред 40-те болници в страната, където се прилага модерното лечение.

На 29 октомври, отбелязваме Световния ден за борба с инсулта. От 8 септември 2021 г. е в ход и Национална информационна кампания за повишаване информираността за симптоматика при инсулт. Тя е под надслов „Действай бързо! Инсултът не чака!

Д-р Евгений Фотев: Ролята на тромболизата е да разгради тромба, за да може да се възстанови кръвният поток

Д-р Фотев и д-р Меков (вдясно)

Д-р Фотев, от около месец в МБАЛ – Смолян вече прилагате ново лечение на мозъчен инслут, може ли да се каже, че това е един вид революция за здравеопазването в нашия край?
Не може да се каже революция, защото това лечение се прилага от доста години в България. Но в някои болници в страната извън големите центрове в София, Пловдив, Варна, малко на по-късен етап се започва прилагането. Причината е, че има доста изисквания, които не навсякъде може да бъдат изпълнение. Така че ние сме от болниците, които малко по-късно започват въвеждането на това лечение. Акад. Миланов цитира днес, че в 40 болници в страната се провежда това лечение на исхемичния мозъчен инсулт.

Какво представлява тромболизата?
Накратко казано тромболизата е разграждане на тромб. Исхемичният инсулт се предизвиква от запушване на мозъчен съд от тромб, което предизвиква спиране на кръвотока в определена област на мозъка.Ролята на тромболитика е да разгради тромба, за да може да се възстанови кръвният поток в засегнатата зона.

Нужна ли е специална апаратура за извършване на тази манипулация?
Тромболизата задължително трябва да се извършва в сектор за интензивно лечение, с което ние разполагаме в отделението. Той трябва да е окомплектован с необходимия набор инструментариум, с който в момента ние разполагаме.

За колко време веществото, което се вкарва в болния, разгражда тромба – веднага ли става, или са нужни часове?
Зависи от много фактори – от локализацията на тромба, от големината му и т.н. Но колегата д-р Маков сподели, че при единият пациент това е станало в рамките на 24 часа.
Манипулацията опасна ли е за пациентите и защо по-рано не сте започнали да прилагате това лечение?
Има рискове. Това е и причината донякъде да сме се въздържали. Трябва да се спазват много индикации, защото има доста рискови фактори. Не може да се прилага поголовно при всеки с исхемичен инсулт.

Как взехте решението да започнете да прилагате тромболиза?
Първият ни пациент беше 57-годишна жена с ритъмни нарушения. Беше получила внезапно клиниката на инсулт. Основното при тази терапия е, че трябва да се спази т.нар. терапевтичен прозорец, който е до четири часа и половина от началото на инсулта. Колкото по-рано, толкова по-добре и както казва една поговорка на английски: „Времето е мозък“. Пациентката имаше неврологична симптоматика за един тежък инсулт. И тъй като говорихме, че може да се получат и рискове, при нея настъпи кръвоизлив след тромболизата. Успяхме да го овладеем и жената вече е изписана от болницата. Вторият случай завърши изцяло благоприятно – с пълно възстановяване. Пациентът имаше говорни нарушения и друга симптоматика и сега той е добре.

Трудно ли се решихте да започнете?
За да се започне трябва да се създаде екипност, да има много стройна организация, защото пак ви казвам – времето е основният фактор, който трябва да съблюдаваме. Когато човек получи инсулт трябва по най-бързият начин да бъде транспортиран до Спешно отделение, веднага трябва да се извика невролог при съмнение за инсулт, да се направи по спешност скенер, защото инсултът бива два вида – исхемичен и хеморагичен. Ако е исхемичен и на скенера се маркира, че няма кръвоизлив, тогава вече предприемаме евентуално да се извърши тромболиза, ако пациентът отговаря на всички други условия. И всичко това трябва много бързо да се прецени.

Работите в екип с млади лекари…?
Да, колегата д-р Меков е млад и амбициозен и в интерес на истината, когато пристигна първата пациентка той ми се обади и се разбрахме да направим тромболизата. А втората тромболиза я направихме с д-р Стоил Гаров.

Д-р Фотев, от какво повече страдат родопчани – от инфаркт или инсулт?
При инсултът това е лошото, че и да се преживее, има много случаи, които водят до много тежка инвалидизация. Докато при инфаркта, който също е много рисков, не води след прекарването му до такава тежка инвалидизация.Пациенти с тежки инсулти са голямо бреме за близките. Млади хора, които работят, трябва да се ангажират с тях, да напуснат работа и т.н.

Смятате ли да продължите с тромболизата?
Разбира се, смятаме да продължим в този дух. Това е и надежда за пациентите, че могат да получат лечение. Но пак казвам, че понякога може да се получат някакви компликации, възможно е да се отпуши съдът, но после отново да се запуши.

Предотвратим ли е инсултът?
Много сложен въпрос. Но в основата на предотвратяването е начинът на живот на хората играе огромна роля. Емоционаллните стресове, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, преумора – физическа и психическа, артериалната хипертония, ритъмните нарушения – всичко това оказва влияние. Затова човек трябва да се профилактира, при минимални оплаквания да прави контролни изследвания, да се обръща към личния лекар при съмнения за каквото и да е. И пак казвам първото нещо, което трябва да се спази при съмнение за инсулт, е времето.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close