НА ФОКУСОБЩЕСТВО

ЗА ОТМЪЩЕНИЕ: С полиция „ВиК” опита да спре водата на хотел в Смолян

Акцията е два месеца, след като хотелиерът осъди „ВиК” да му върне близо 10 000 лева надплатени такси

 

С полиция служители на „ВиК” – Смолян направиха във вторник опит да спрат водата на хотел „Макрелов”. Акцията на оператора се проведе два месеца, след като собственикът на комплекса – Иван Макрелов осъди „ВиК” ЕООД да му върне близо 10 000 лева неправомерно начислени и събрани такси за канал и пречистване на водата. Хотелиерът Иван Макрелов случайно разбрал през миналата година, че отпадните води от хотелския му комплекс се изливат в река Черна. В същото време той дълги години е плащал за нещо, което не е получавал. „Това, което става днес, е за отмъщение, но не знаят, че не съм сам. Покрай мен ще тръгнат много хора, защото не знаят хората за какви пари става въпрос”, закани се Иван Макрелов.

Малко след решението на Районния съд в Смолян, постановено на 21 юли т. г. , управителят на държавното дружество Мариян Николов е изпратил по „Еконт” предписание до Макрелов в едномесечен срок да придвижи необходимата документация за заустване на хотела в градския канализационен колектор, който обаче се намира от другата страна на река Черна – на ул. „Наталия”. „Само преди една година от „ВиК” и Община Смолян изрично посочват в писмо, че двете институции участват в изграждането и финансирането на проект, който предстои да разреши този проблем за изграждане на градски колектор и връзка между всички къщи и хотели в района с него. Изведнъж от „ВиК” искат тази дейност да я поеме г-н Макрелов”, каза адв. Елена Радева, която бе пристигнала да защити клиента си от действията на служителите на „ВиК”. Адв. Радева посочи, че предписанието е обжалвано в Административния съд и се очаква решение. В същото време няма акт за предварително изпълнение.

„Аз да не съм престъпник, шест души идвате тук. С моите пари, които съм реализирал чрез хотела, аз съм хранил служителите на „ВиК”. Може ли да предизвиквате този цирк и после да казвате, че Макрелов е виновен. Вие ме крадете, взимате ми от душата”, гневеше се Макрелов.

”Просто ни пращат тук и това е положението. Ние сме служители на „ВиК”. Пращат ни тук, не мога да кажа на управителя, че няма да ида. Нас ни пращат да спрем водата на основание предписание, дадено преди 30 дни, което не е изпълнено. Става въпрос за неправилно заустване на отпадни води”, обясни Георги Чолаков – началник район във „ВиК”.

„Имам документи с указания, които са ми дадени, когато строих хотела. Описано е къде да заустя и това е шахтата до паркинга. А колекторът е чак от другата страна на пътя. „ВиК“ са длъжни да ми предоставят канализацията на 4 метра от моя парцел”, ядосва се още Макрелов. По време на делото в Районния съд е направена съдебно-техническа експертиза, която оборва твърдяното от „ВиК”, че отпадните води на хотела неправомерно се заустват в дъждовната шахта. Вещото лице по строително-техническата експертиза дава заключение, че хотелът е построен съгласно всички необходими разрешения за строеж и одобрени инвестиционни проекти. За обекта е предвидено заустването на отпадните води да е съществуващ канализационен колектор. На практика този колектнор е част от отвеждащ събирателен колектор за дъждовните води, постъпващи в габарита на околовръстния път на града. Канализационният клон за битово-фекалните отпадъчни води не достига до хотела, а преминава на отсрещния бряг на река Черна, поради което заустването е невъзможно. Вещото лице установява пропуск, който отвежда формирания отпадъчен воден поток в река Черна, както и пропуск във всички инвестиционни проекти, становища и разрешителни от оператора, в които липсва важното уточнение, че съществуващия канализационен колектор, в който трябва да се включват отпадъчните води от хотела е събирателен колектор за атмосферни води и не е част от битово-фекалната канализационна мрежа на града, която отвежда всички води за пречистване в пречиствателната станция. Така на практика отпадните води се изливат в реката непречистени.

Иван Макрелов категорично отказа да допусне служителите до имота си. На помощ на служителите от „ВиК“ пристигна адв. Богдан Караманолов, като представител на дружеството. Според него предписанието, дадено на Иван Макрелов не е административен акт, за да се обжалва в съда. Той състави констативен протокол за недопускане до имота, като вмъкна, че законът е предвидил и съответните санкции за собственик, който е попречил на служителите на „ВиК“ да изпълняват задълженията си.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close