НОВИНИОБЩЕСТВО

За месец полицията издаде 2490 лични документи

В резултат на създадената организация за ускорено издаване на български лични документи с оглед осигуряване на възможност на българските граждани да участват в изборния процес, от сектор „Български документи за самоличност“ при ОД МВР – Смолян, са издадени личните карти по всички подадени заявления. За периода от 12.10 до 12.11.2021 г. са издадени 2490 лични документи, от които 615 са получени в седмицата преди изборния ден от 8 до 12 ноември. За деня преди изборите 13 ноември и в изборния ден са връчени още 73 броя лични карти. За периода – 9 до 14 ноември са издадени 26 удостоверения за изгубен, откраднат или унищожен документ за самоличност, които да послужат на гражданите да упражнят правото си на вот.

Относно провеждането на втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България, звената на „Български документи за самоличност“ при ОД МВР – Смолян отново ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас.
В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен/зелен паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 19 ноември 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо лично да се подаде искане в сектор „Български документи за самоличност“ или в районните полицейски управления на територията на областта в дните от 16 ноември 2021 г. до 20 ноември 2021 г. – от 08.30 до 17.00 часа, и в изборния ден на 21 ноември 2021 г. – от 08.30 до 19.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 21 ноември 2021 г.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close