Вяра и традицииНОВИНИ

За десети път стягат Фестивал на дивите цветя

Фестивалът на дивите цветя ще се проведе за десета година в няколко села от Горното поречие на река Арда, каза Илия Годев – секретар на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смилян. Празникът започва на 18 юни с фолклорния събор „Изворен глас“. В програмата се включени три категории за изяви – надпяване с песни родопски песни, надиграване, което е за всички области от страната и „Разказвачи на истории на родопски диалект“. В неделя, 19 юни ще се проведе еднодневен ботанически тур. В него ще бъдат показани ендемитни и интересни видове, които могат да се видят в Родопите. Това са родопски крем, няколко вида диви орхидеи, както и билки, и лечебни растения, които могат да бъдат използвани в традиционната медицина, допълни Годев.

През следващата седмица са предвидени много ателиета, предназначени основно за деца – рисуване върху камък, квилинг, тъкане на килимчета от билки и цветя. В края на седмицата ще има тридневен ботанически тур, който ще включва обход на местност над селата Сивино и Горна Арда. На 23 юни участниците, преминавайки през селата Могилица и Арда ще могат да опитат различни видове продукти приготвени чрез извлек от диворастящи билки.

Кулминацията на фестивала е ритуала на Еньовден, чиято възстановка се прави всяка година на поляните над село Горна Арда. Вечерта на 23 юни, дамите ще могат да се включат в подготовката на венци и китки за Еньовден. В ритуала по посрещане на изгрева участват само жени, като изискването е да бъда облечени в бяло. На сутринта в село Горна Арда ще има на пазар на билки и местни продукти. На него гостите на празника ще могат да опитат и да си купят храни, които са традиционни за Горното поречие на река Арда и да извият кръшно хора, поясни секретарят на читалището.

На 25 юни, в събота ще има концерт „Таланти от различни поколения“. На него се дава възможност за изява на талантливи хора от различни възрасти и различни жанрове на изкуството, каза още Годев.

Нели Гергьовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close