Advertisement
НОВИНИМЕСТНА ВЛАСТ

За 50 000 лв. Община Смолян продава възрожденска къща, паметник на културата

Общинският съвет на Смолян взе решение да продаде на търг с тайно наддаване за 41 260 лева (без ДДС) част от Папардовата къща в кв. Райково, която е паметник на културата. „За“ гласуваха всички присъстващи 22-ма общински съветници, с нито един глас „против“ или „въздържал се.“ По докладната записка нямаше дискусия. След като председателят на Общинския съвет прочете проекта за решение, а кметът Николай Мелемов заяви, че няма какво да добави, никой от общинските съветници не поиска думата. Последва процедура по прекратяване на разискванията и поименно гласуване. Всичко това отне 2 минути на местния парламент.

Част от съветниците дори не разбраха какво продават. В докладната си записка кметът Мелемов не споменава, че става дума за Папардовата къща, че се продава архитектурен паметник на културата, а посочва само, че се продава поземлен имот с идентификатор 67653.922.837 с площ от 207 кв. м., сграда с идентификатор 67653.922.837.1 със застроена площ 89 кв. м. и намираща се в имота селскостопанска сграда от 28 кв. м. с идентификатор 67653.922.837.2.

В предложението на кмета пише още, че правоспособен оценител е изготвил експертна оценка, според която пазарната стойност на имота е 41 260 лева без ДДС (49 512 лева с ДДС). Като пазарната цена на 207-те квадрата поземлен имот, според оценителя, е 5170 лева, къщата – 32 860 лева, а селскостопанската постройка – 3 230 лева (без ДДС).

Община Смолян е собственик на половината от Папардовата къща, която е част от архитектурния резерват в кв. Райково. Била е реставрирана от държавата, след това част от нея е била върната на наследниците, а другата остава собственост на Община Смолян. Разделена е от калкан по средата. От близо 20 години е напълно изоставена. Община Смолян няма средства да реставрира къщата, каза пред ЕТВ зам.-кметът Марин Захариев преди време.

Безхаберното отношение на местната власт към архитектурните паметници на културата в кв. Райково не е само през последните години. „Пангаловата къща“ в кв. „Райково“, която е не само паметник на културата с национално значение, но беше и Етнографски музей, е в още по-трагично състояние. Тя е строена през 1860 година и е шедьовър на архитектурното строителство в Родопите.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!