Advertisement
МНЕНИЯ

Юлиян Чиев: Винаги съм съветвал страните да се разберат с диалог

По повод читателския сигнал, публикуван на 12.01.2023 г. в рубриката „Мнения“ със заглавие „Пътят до дома ми е блокиран“, мъж от смолянско село търси „Отзвук“ за помощ“ днес получихме отговор с позиция на кметския наместник на с. Петково и с. Белев дол Юлиян Чиев, който публикуваме (също) без редакционна намеса.

Човешките взаимоотношения са важна част от развитието ни като хора и като общество. Общуването ни помага да израстваме, да се развиваме или обратно.

В днешно време много хора се чувстват напълно свободни от отговорност за думите си. Разбира се, че в демократичното общество всеки има право ясно да изразява позицията си. Но напоследък трайно се настани тенденцията да се вменява вина на другите и в повечето случаи, когато държим да задоволим чувството ни за собствена правота.

Добрите взаимоотношения се изграждат на база адекватни и разумни компромиси от двете страни или „комшулук“, както се изразяваме по родопски. Допускат се и грешки, защото това е животът, но „Когато има грешка-има и прошка“ доказана максима за добрите взаимоотношения още от нашите предци. В крайна сметка всеки решава сам за себе си как да подреди живота и взаимоотношенията си с хората. Но преди всеки спор всеки трябва да се замисли,че и отсрещната страна е човешко същество, той също има мислене, позиция, възгледи за нещата .

В разрешаването на спорове винаги съм съветвал страните да се разберат с диалог, по мирен път. Защото, ако търсим конфликта, ако сочим с пръст – този е виновен – кмета, държавата, инфлацията и т. н., спорът ще продължи дълго във времето и няма да приключи. А и да приключи, остава горчивина в човека… така можем да сипем обвинения до безкрайност.
По принцип всеки, който обвинява, се старае да изгради собствена защита или в повечето случаи бягство от отговорност, или контрол над нещата.
В подобни ситуации е изпадал всеки от нас – спор за пътека, за ограда, за капчук…

В такъв спор човек трябва да влиза осъзнато и с ясното намерение да се постигне съгласие без излишно напрежение. Това е смисълът на поемането на лична отговорност, според мен, т. е. с честност и осъзнатост да търсиш изход, взаимно решение, да си готов на компромис в името на добрите човешки взаимоотношения. Смея да твърдя, че в дългогодишния ми опит съм бил свидетел на какви ли не крайности в човешките взаимоотношения, но когато страните реагират с разум, тогава по-лесно се постигат желаните резултати. И обратно, когато тръгнете към някого с идеята да му докажете нещо, или „да му съсипете живота“, както се казва, тогава трудно се стига до съгласие или разумно решение.
Конкретно за публикацията в „Отзвук.БГ“ от 12.01.2023 г. със заглавие “Пътят до дома ми е блокиран…“ то аз познавам и двете страни в спора.

Кметски наместник съм за всички хора в селото и съм на разположение 24 часа в денонощието за всички жители и всеки, който ме е потърсил, съм се отзовал, независимо какъв е проблемът. Не разбирам какво означава “човек на кмета“ в едно малко село като Белев дол. Тук хората се познават, разбират се и живеят в сговор и разбирателство като едно семейство.

Може би Марин Димитров Арнаудов се е изразил така, защото констатациите от направените проверки не удовлетворяват личните му убеждения.

Същото лице, Марин Димитров Арнаудов, многократно изпраща сигнали до Полицията и на тел. 112 и съответно идват проверки на място, на които и аз съм присъствал. При измерване на разстоянието е констатирано, че има два метра път за свободно минаване.Това е улица и всеки живеещ наоколо може да си паркира колата за определено време там. Мястото е обществен път. В полицията има констативен протокол. Двама съседи, живеещи до спорното място, бяха разпитани и те потвърдиха,че кола, паркирана там, която и да е, не пречи за свободно преминаване, защото има два метра свободен път. Да поясня само,че едно от разпитаните лица е майка на Марин Арнаудов, тя също каза, че колата не й пречи.Затова са го посъветвали „да сключат примирие“, т.е. ситуацията е изяснена, остава двете страни в спора да изяснят отношенията си.

А когато човек не може да приеме нещо различно от неговата гледна точка по даден въпрос, от неспособност или нежелание да направи това, то тогава не знам какво още може да се направи. Добрите човешки взаимоотношения не се случват, те искат активност и от двете страни.

Юлиян Чиев – кметски наместник на с. Петково и с. Белев дол

Заглавието е на „Отзвук.БГ“

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!