Advertisement
НОВИНИ

Ягодинската пещера разполага с интернет, видеонаблюдение, ефектно осветление и озвучаване

Ягодинската пещера е оборудвана с ново ефектно осветление и озвучаване, интернет, видеонаблюдение и видеостени, съобщи Сергей Генчев от Туристическо сдружение „Родопея“ – Ягодина.

Новите придобивки за третата по дължина пещера в България са осигурени по проекта „Модернизация, популяризиране и експлоатация на пещери“ с акроним MyCaves, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020.

В подземията са монтирани 6 станции с телефонна и интернет връзка. Туристическият маршрут в пещерата е осветен с нови LED лампи, които намалят наполовина разхода за енергия за светлина в подземията. Има 20 видеокамери, които изцяло покриват трасето за посещения. Вътрешната телефонизация подобрява комуникацията между екскурзоводите.

На първата видеостена се представят Ягодинската пещера и туристическите забележителности на региона, а втората популяризира пещера Алистрати в Гърция, която също е включена в дейностите по българо-гръцкия проект. Пещерните зали са озвучени с родопска музика.

Финансирането за оборудването на пещерата е близо 150 000 евро. Водещ партньор на проект MyCaves е община Неа Зихни (Гърция).

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!