Местни избори '2019

Вярва ли зам.-областният управител Адриан Петров на изборите в Смолян?

Случаят с Адриан Петров – зам.-областен управител и кандидат за общински съветник от ГЕРБ, е показателен за изборите в Смолян. Пълен хаос с преференциите, невалидни 2 748 бюлетини и съмнение за истинността на резултатите от изборите на 27 октомври. Петров внесе днес жалба срещу Решение № 132-2131МИ/28.10.2019 г. на ОИК – Смолян, за избиране на общински съветници, в частта по т. V, относно определените преференции за всеки един от кандидатите за общински съветници от листата.

Зам.-областният управител посочва, че той и семейството му – съпруга и трима синове, са гласували в избирателна секция № 213100011 – в Спортната зала. Но в протокола срещу неговото име не е отразен нито един преференциален глас, като счита, че това не отговаря на действителността.

Чернови, предоставени от член на СИК № 213100011 в гр. Смолян. В тази секция е гласувал Адриан Петров.

Малко по-късно днес съпругата му Катя Петрова публикува във фейсбук чернови от преброяване на преференциите в секция 11. От тях се вижда, че Адриан Петров има 28 преференциални гласа, които впоследствие не са отразени в протокола на СИК № 213100011.

Въпросната секция е от 9 члена, като четирима от тях, включително и председателят – Никола Пойдовски, са от квотата на управляващата партия ГЕРБ.

Адриан Петров

Адриан Петров: Освен мен има ощетени страшно много хора

Как си обясняваш нулата преференции за теб в секция 213100011?
Ако си разбрала, имам чернова, която показва, че преференциите за мен в секция № 11 не са нула, а 28. Обяснявам си го така, че тази комисия в един момент се е разсеяла по някаква причина. Били са стигнали в отбелязването на преференциите до 110 номер и тогава е настъпило нещо, което не знам какво. Знаете, че в такива моменти, когато се брои и пише, е пълно с хора, които искат протоколи, бързат. При разговорите с всеки един от членовете на комисията те казват, че не знаят какво е станало – „Беше една виканица“. Факт е обаче, че преди малко ми се обадиха от Административния съд и най-вероятно ще оставят жалбата без движение, което означава, че ние няма да може да разберем каква е истината. Питаха ме къде могат да ме намерят, за да ми връчат нещо.

Защо ще оставят жалбата без движение?
Така ще решат. Ще прекратят делото, защото в един момент просто са погледнали протокола, който е подписан от всички членове на комисията. Ще внесем материалите, които ми бяха предоставени. Хората, които ми ги дават, са готови да свидетелстват. Говорим за член на секционната избирателна комисия и кандидат за съветник от друга политическа партия, който е присъствал в момента на броенето на бюлетините и има представа за това, което се случва.

Няма ли да поискаш да се отвори чувалът с бюлетините, за да се видят преференциите?
Не знаем какво ще реши съдията. Не искам да броят бюлетините, искам да отворят и да видят чернова и белова. Но освен мен, виждам, че при политическата сила, която представлявам, има ощетени още страшно много хора. От това, което виждам пред себе си като документи, има преференции за 121 номер, за 129, за 120, 111. Това са преференции за колеги и те освен мен също са ощетени. Да, моите са най-много в случая. Няма значение дали съм аз, или някой друг. Хайде хипотетично да си представим в един момент, че ставаше въпрос за човек, който има желание да се пребори, и да мине на предна позиция и тези преференции, които ги има, са достатъчни това да се случи, но накрая те не са вписани. Е, той няма ли да бъде ощетен.

При теб принципен ли е въпросът? Не си завел делото, защото искаш да ставаш съветник?
Аз искам да разбера истината. При мен не стои въпросът да пренареждам листа и дали ще стана или няма да стана общински съветник. Аз искам да разбера защо не са отчетени моят глас, гласовете на семейството ми, и както виждам, и на доста други хора са пропуснати.

От това, което казваш сега – наличие на много ощетени кандидати, и пълен хаос с преференциите, не означава ли, че при всеки един кандидат е възможно да има несъответствие?
Тук става въпрос за 9 човека, които са членове на една комисия. И деветимата подписват един протокол без да го погледнат дали той отговаря на истината, без да бъде сравнен с черновата. Получило се е в случая едно такова сляпо доверие – някой диктувал, друг записвал, ама какво записвал, е факт. И сега ако съдът не уважи молбата ми ще признаят едно незаконие, което може да се случи на всеки един във всеки един момент.

Твоят случай показва, че е напълно възможно във всяка една избирателна секция в Смолян да са допуснати такива грешки. Така ли е?
Така е.

И няма ли да остане съмнението, че новоизбраният общински съвет не показва волята на народа?
Кой е председател, кой заместник, защо са там и какво правят, защо получават тези средства, които получават, и как си вършат работата.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close