Темида

Връщат отнетото бебе на майката Симона

Връщат отнетото бебе на 26-годишната Симона Алекова от махала Речани на смолянското село Арда. Решението на Районният съд е от днес и подлежи на незабавно изпълнение. В едномесечен срок от връчването може да бъде обжалвано пред Окръжния съд.

Според съдия Райна Русева не са налице причини за настаняване на малкия Александър извън семейството. Съдът прецени, че бебето има право да е при майка си и да осъществява непрекъснат контакт със своите родители.

Дирекция „Социално подпомагане“ бе осъдена да заплати 400 лева за адвокатско възнаграждение на адв. Петър Николов.

Делото бе разгледано миналата седмица. То е образувано от Дирекция „Социално подпомагане“ с искане съдът да настани бебето на Симона в приемно семейство за срок т шест месеца. Разпитани бяха бабата на бебето Ана Хаджийска, майката, братът на Симона, семейният приятел Радоил Георгиев, както и Петър Низамов – Перата – председател на Български юридически комитет за защита на гражданите с правни средства. Според социалните майката се справя по-добре емоционално и подобрява уменията си и се работи в насока тя да може да поеме детето. Симона е включена в програма, предложена от дирекцията.

Симона роди Александър на 11 декември 2018 г. в смолянската болница. Сигналът до отдел „Закрила на детето“ е подаден на 17 декември. Направена е проверка и след изписване от здравното заведение детето е настанено в приемно семейство. По време на проверката на социалните работници в дома на младата майка бабата Ана била пияна и проявила агресия спрямо служителите. През студените зимни месеци семейството – стара баба, Ана, Симона и двамата й братя, обитавали една стая. Заради липса на условия за отглеждане на малко дете и редица други причини Дирекция „Социално подпомагане“ реши временно да отдели бебето от семейната среда.

Елена Павлова

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close