Advertisement
НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Вписаха новото ръководство на ЮЦДП в Търговския регистър

Инж. Здравко Бакалов: Бившият директор инж. Ботьо Арабаджиев е ощетил дружеството с над 4 млн. лв.

Новият директор и управителният съвет на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) – Смолян, от вторник са вписани в Търговския регистър. Вписването бе забавено с повече от месец и половина заради жалби до съда от старото ръководство и Окръжният съд в Смолян спря регистърното производство. Определението обаче бе отменено на 5 юли от Апелативния съд в Пловдив. В същото време Върховният административен съд (ВАС) потвърди определението на Административен съд – София град, с което се оставя без разглеждане жалбата на бившия директор Ботьо Арабаджиев срещу заповедта на министър проф. д-р Христо Бозуков и отказа да спре изпълнението й.

Advertisement

С вписването за директор на предприятието и член на Управителния съвет – представител на държавата, е назначен Здравко Бакалов. Николина Чолакова е независим член на Управителния съвет, а Александър Нейчев – за член – представител на държавата.

Срокът на мандата на новоназначения директор Здравко Бакалов и новия Управителен съвет е до провеждане на конкурс.

В петък миналата седмица Здравко Бакалов, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите, обвини бившия директор на ЮЦДП Ботьо Арабаджиев, че е ощетил дружеството с над 4 млн. лева. Фактите били станали ясни след извършен анализ, разпореден от него в качеството му на директор. Ощетяването е резултат на въведена спецификация за разделяне на категориите на едра и средна дървесина на първо и второ качество. „Тази спецификация се прилага само на територията на ЮЦДП от всичките 6 държавни предприятия в страната, където качеството и цената са били само едни.  Цената на второто качество средно е с 20 % по-ниска от тази на първото, или около 20 лева на кубик. За времето от въвеждането на тези стандарти през януари 2018 г. до извършването на анализа са продадени като второ качество 210 хиляди кубика дървесина, на стойност над 4 млн. лева, които липсват като приходи в предприятието“, обяснява инж. Бакалов. Той отбеляза още, че предприятията работят на пазарни цени и няма логика за намаляването им.

„Годишната печалба на ЮЦДП за 2020 г. е в размер на близо 2.5 млн. лева. Предприели сме действия за промяна на спецификацията, тъй като стопанствата не искат да работят по този начин“, добавя още новият директор.

Бакалов е изнесе данни и за ползването на финансови средства от фонд „Инвестиции“ на дружеството, в който средногодишно се събират 10 млн. лева. Съгласно Закона за горите, тези средства са целеви и могат да се използват само за изграждане на горски пътища, залесяване и финансиране на проекти на предприятието. Въпреки тяхното предназначение от тях са предоставяни заеми към Югозападното и  Югоизточното държавно предприятие в размер на общо 23 млн. лева. „Всичко това е извършвано в противоречие със Закона за горите. Тези действия се одобряват само с изричната санкция на принципала. Писмата, подписани от бившите министри, гласят, че не възразяват, но и не разрешават подобни действия. По заемите има и дължими лихви“, допълни още той.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close