Темида

Внесоха 360 страници обвинителен акт срещу Стоян Беширов и компания

Ще разпитват 197 свидетели

Спецзвеното към Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов. Заедно с него подсъдими са бившата зам.-кметица Румяна Караиванова, общински служител и шестима управители на фирми от общината.
Обвинителният акт е от 348 страници. Той е внесен в Смолянския окръжен съд на 23 август, а за превозване на 198-те тома с материали по досъдебното производство от София до Смолян се е наложило да пътува товарен микробус.

Прокуратурата е поискала да бъдат разпитани рекордните 197 свидетели.
Наказателното дело все още не е насрочено, посочиха от Окръжния съд. Предстои съдията-докладчик да се запознае с материалите, за да се прецени дали не са допуснати процесуални нарушения, които да бъдат отстранени преди старта на процеса.
Стоян Беширов – сега общински съветник, Румяна Караиванова, Николай Симеонов – бивш гл. експерт инвеститорски контрол в общината в мандата на Беширов, Митко Петров – инвеститорски контрол в общината в момента, общинските съветници и бизнесмени – Ружко Младенов и Огнян Годумов, Бойко Симеонов – търговец, един от основните строители по времето на Беширов, Младен Паналов и Младен Скечелиев – специализирали в строителството на екопътеки и подпорни стени, са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203, във връзка с чл. 201 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години. Извършители са бившият кмет и неговата заместничка, а останалите седем лица са помагачи, посочиха от Софийска градска прокуратура.

Разследването в община Неделино започна през 2014 г. Прокуратурата се самосезира след излъчен репортаж на Васил Иванов по Нова телевизия в предаването „Разследване“. Ден по-късно ДАНС и прокуратурата влязоха в сградата на общината и иззеха множество документи. Направено бе и претърсване и изземване в офиси на фирми. На следващия месец специализираното звено за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми Беширов и Караиванова и поиска отстраняването им от длъжност. Първоначално бившият кмет бе обвинен за това, че в периода от 1 януари 2012 г. до 24 октомври м.г. в Неделено, при условията на продължавано престъпление, като извършител, не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и с това е ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лв. Констатирани бяха нередности в обществени поръчки, по които са причинени имуществени и неимуществени вреди на общината.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close