НОВИНИОБЩЕСТВО

„ВиК” ще плаща над 5 000 лева за наводнена по водния цикъл къща

Смолянският районен съда осъди „Водоснабдяване и канализация”, да плати обезщетение в размер на 5 000 лв. за нанесени вреди, вследствие на авария по водния цикъл в областния град. Делото е заведено от Емилия Ковачева и синът й, след като през март миналата година, в следствие на аварирал регулатор, се наводни приземният им етаж на къщата.

Десетки бяха тогава пострадалите смолянчани в квартал Райково, след като във водопровода потече вода с налягане над 10 атмосфери в района около детска градина „Родопчанче“.

Аварията стана при превключване на ново трасе на ул. „Митко Палаузов”, ремонтирано по водния цикъл. Вследствие на високото налягане на водата протекоха вентилите на десетки бойлери, избити бяха смесители, наводнени домове и магазини.

След инцидента Емилия Ковачева подала жалба във „ВиК”, а няколко дни по-късно комисия от дружеството направила оглед в дома й. Специалистите прехвърлили вината на собствениците на къщата, защото били сложили меки връзки, които били китайски и нямали сертификати, а не че налягането на водата е било 11 атмосфери – над три пъти повече от нормалното.

„От налягането избиха меките връзки, в къщи нямаше никой и всичко се наводни. Електрическото табло беше също наводнено. Защо не ни потърсиха да ни се обадят, да ни кажат да спрем крановете или пък да увеличават постепенно налягането“, оплака се тогава Емилия Ковачева. На жената се е наложило да прекрати балнеолечението си в Девин, за да се прибере и да се заеме да оправя щетите. „Късмет беше, че се прибрах, защото ключът на главния шалтер беше нагорял от водата и щеше много лошо да стане. Четири дни бяхме без ток и вода“, каза и синът на Емилия.

Смолянският районен съд прие, че действително водното дружество носи вина за щетите в дома на Ковачеви – наводнен под, издут ламиниран паркет, повредено кухненско обзавеждане, наводнено електрическо табло, нарушена е целостта на мазилката и др. Заради разкопаната им улица, е бил изкривен прага на автомобила на сина на Емилия.

„ВиК” бе осъдено да плати 4 799,43 лв. имуществени вреди, 700 лв. за причинения стрес, неудобства и притеснения, 200 лв. за изкривения праг на автомобила и 1509,52 лв. разноски по делото.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close