Образование

VIII-та национална студентска научна конференция се проведе във Физико-технологичния факултет на ПУ

На 31 октомври и 1 ноември 2019 г. в парк-хотел „Санкт Петербург”, гр. Пловдив се проведе VIII-та Национална студентска научна конференция по физика и инженерни технологии с международно участие. Конференцията е ежегодно събитие, организирано от Физико-технологичния факултет и Студентски съвет към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съвместно с Фондация „Еврика“. Тя осигурява поле за изява на млади учени, студенти и докторанти от висшите училища в страната и Българската академия на науките. За първи път тази година конференцията е с международно участие.

В програмата на конференцията включваше устно или постерно представяне на доклади, на които поне един от авторите е млад учен, студент или докторант. Работата на конференцията беше по секции:  Атомна и ядрена физика; Електроника, комуникации и инженерни технологии; Интердисциплинарни науки и методика на обучението по физика и др. Тази година в специална секция се презентираха резултати по проекта TESI, чиято цел е чрез информационните и комуникационни технологии да се компенсират вербалните проблеми и взаимодействието между хора със СОП, експерти и други. Създаден е софтуерен инструмент, който позволява на потребителите да изразяват себе си, използвайки визуални и аудио сигнали, на базата на наличната технология и без познания в програмирането.

Научно жури отличи участниците Недислав Веселинов – за най-добро научно постижение за 2019 г, Ивайло Пантелеев – за най-добра презентация, Тодор Влахов – за най-добър постер, и Виолета Петрова, която получи поощрителна награда.

На конференцията водещи фирми в областта на инженерните технологии като „Арексим Инженериг“ ЕАД, „Костал България“ ЕООД, „А1 България“, „Телерик България“ и Broadcom, презентираха своята дейност и представиха свои продукти и рекламни материали. Тези фирми са подходящ пример за възможните професионални реализации на младите инженери и физици.

VIII-та Национална студентска научна конференция по физика и инженерни технологии с международно участие за пореден път се утвърди като форум, на който бъдещите специалисти да представят своите проекти и научни изследвания, и на който да се обсъждат иновативни идеи и актуални проблеми в съответната научна област.

„Удоволствие е да ви приветствам на една от трите знакови конференции на Университета. Следя развитието на студентската конференция от самото й създаване. Тя порасна и количествено, и качествено. Днес участниците са над сто, а от 2017 г. докладите се отпечатват в Journal of Physics and Technology, което е с признато качество“, каза проф. д-р Теменужка Йовчева, заместник-ректор на ПУ. Тя благодари на фондация „Еврика“ за благотворното сътрудничество.

„Благодарим на нашите колеги от бизнеса за предоставяне на възможност нашите студенти да провеждат стажове и практики в техните фирми. Там те трупат опит, правят свои изследвания и разработки, чиито резултати ще ни представят днес. Благодаря и на фондация „Еврика“, която ни подкрепя във всички начинания.“, каза проф д-р Невена Милева – помощник-ректор на Пловдивския университет и декан на Физико-технологичния факултет, и поздрави всички млади хора, които организират събитието. Тя приветства всички гости от чужбина и обяви проект, по който работят преподаватели от факултета – TESI. Това е проект за създаване на адаптивна, достъпна и лесна за използване софтуерна система, която ще помогне на хората с проблеми с вербалната комуникация да работят, да живеят и да се включват в обществото.

„Ние виждаме във ваше лице бъдещите инженери и бъдещите учители, от които нашето общество има нужда. Винаги ще стоим до вас и заедно ще мислим за бъдещето.“, каза Боряна Кадмонова – изпълнителен директор на фондация „Еврика“.

 

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close