ЗдравеНА ФОКУС

Вендиг машина за лекарства замества денонощна аптека в Златоград

Аптека „Елвира“ в Златоград, която е на съпругата на областния управител на Смолян, вече има вендиг машина за лекарства. Автоматът работи денонощно с монети и банкноти от 5,10 и 20 лв. и връща ресто. Елвира Хумчева заяви, че такива машини трябва да има във всеки един град в региона, за да са в полза на хората, особено през нощта, тъй като няма денонощни аптеки. Тя посочи, че от миналата седмица машината е позиционирана и вече се радва на голям интерес от златоградчани. „Има търсене и интерес, хората я ползват. Направихме това в услуга на местните жители, за да се ползва най-вече извън работно време. Аптеката работи 12 часа, понякога отваряме и през нощта, но с вендиг машината ще е по-удобно за хората“, коментира фармацевтът.

На разположение на клиентите са 42 лекарствени продукта от първа необходимост, които се отпускат без рецепта. Спазено е изискването на Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина. „Опитали сме се да сложим поне по една позиция за най-често срещаните симптоми на настинки, алергии, болка и други“, каза Хумчева.

Идеята за поставянето на вендиг машина за лекарства дошла по време на пандемията. По този начин достъпът до лекарства е по-лесен, а и се спазват мерките за безопасност като се избягва струпването на хора на опашка в аптеката.

По думите на Елвира Хумчева, идеята за денонощна аптека в района е трудно осъществима, защото трябва още персонал, а собствениците на аптеки изнемогват в това отношение. Тя допълни, че подобни машини вече има в съседните общини на Златоград в област Кърджали и изрази надежда скоро да има и в общинските центрове в област Смолян.

По закон такава машина може да има само на територията на аптека и тя се обслужва изцяло от магистър-фармацевт, подчерта Хумчева. Няма възможност, например в едно село магистър-фармацевт да постави такава машина, без в населеното място да има аптека.

Нели Гергьовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close