Инциденти

Велин Фиданов искал да направи чешма на връх Свобода

Загиналият при катастрофа председател на Общинския съвет в Баните Велин Фиданов искал да направи чешма на връх Свобода, известен в района като Енихан баба. Това разказа в интервю за „Отзвук” оцелелият Борис Иванов от село Давидково. Мъжът е в Хирургично отделение на Смолянската болница. Освен болки в гърдите и нараняване на главата, Борис няма други сериозни травми.

Още преди месец Велин Фиданов го потърсил, за да му помогне да изберат най-подходящото място за чешмата. В злополучния ден Борис, Фиданов и Красимир Купенов се качили на върха. Малко под него избрали около една отклонка мястото. Там имало и мъже, които товарили трупи. Фиданов уговорил с тях да му помогнат при градежа. След уговорките те решили да обядват в ловната хижа, която била наблизо. „Имаше още двама мъже, които бяха там. Когато се наобядвахме, аз тръгнах да бера билки, напълних цял багажник с жълт кантарион”, продължи разказа си Борис. Към 19,30 часа тримата се качили в джипа „Тойота” и тръгнали да се прибират. „На правия участък на няколко пъти му казах да намали скоростта. Караше с около 70-80 км/час. Когато Венко натисна първоначално леко спирачките, нещо стана. Той хвана волана, но колата тръгна надясно. Той още един път ги натисна докрай. Усетих, че задницата се надига и аз се мушнах между седалките”, допълни оцелелият мъж, който се возил на задната седалка.

Борис е професионален шофьор и смята, че проблемът най-вероятно е в някоя от спирачките. Мъжът не помни колко пъти се е търкаляла колата. Накрая джипът пада на гумите, като се върнал от инерцията назад по пътя. „Излязох от люка, който се беше счупил и първото нещо, което направих, е да подам сигнал за катастрофата. Наблизо имаше чешма, пих вода и тръгнах към колата. На десет метра по-надолу на асфалта видях Венко, който нямаше признаци на живот. Краси имаше кръв на крака и хрипеше. Явно беше в кома”, спомня си с мъка Борис. Линейката пристигнала на 20-та минута. Първо бил транспортиран Красимир, който по-късно умира в Спешно отделение на Смолянската болница. Със следващата линейка е докаран в болницата и Борис. Сега, дни след жестоката катастрофа, отнела два човешки живота, той казва, че живее втория си живот.

Цялото интервю на „Отзвук“ с Борис Иванов – в печатното издание в четвъртък!

Advertisement
Back to top button
Close