Родопската история

Величието на автентичната народна песен

Генът на идентичността на историческата съдба на населението по долината на река Въча от Кричим на юг до географския сектор Мугла-Кестен-Водни пад, Кожаре и Буйново, попадащ в бившите Общини Мугла и Триград не е обвързан само със съдбините на изкривено наричаната от историците Тъмрашка република, с последвалото извършване на откъсване на живо месо от снагата на България с Топхането и последвалите най-жестоки и най кръвопролитни братоубийствени необявени войни от 1012 и 1913 години, а и с неопровержимото доказателство, че тука, а не другаде трайно усяда юначното и жилаво тракийско племе ”беси”. И както макар и да е исторически и административно архаично наименованието Долен и Горен Рупчос, така и справедливо ще нарека районът от двете страни по долината на река Въча Горно Тъмраш, но със столица Триград и Долно Тъмраш. Не давам приоритет на над двадесет и петгодишните си изследвания на нито един от тъй наречените глави в огромния ми краеведски труд Монография посветен на Триград и Триградско. Не съм простил и никога не ще простя на боричканията на политици и политики ликвидирали Триград като естествена средищна община на селата от горното течение на река Въча (ГОРНО ТЪМРАШ). Развитието на Триград ме убеди в това и ме кара да вярвам,че чудесното прекрасно трудолюбиво,ученолюбиво и талантливо гордо младо поколение от Триград и съставните му села ще си върнат община Триград като естествен географски,исторически и административен център.

Винаги съм се прекланял и се прекланям, горд съм с песните на Горно Тъмраш. Издирих и записах над 400 песни.На живо съм ги слушал по седенки, сватби празници,
Горнотъмрашци ги пеехме, когато жънехме, когато градини сеехме, когато китки садехме, пеехме ги в дни на радости и скърби. Песните ни са велики борци за свобода и социални правдини. Те са величавите ни химни на гореща, самоотвержена привързаност към бащини двори. А за нас бащините двори са род, родина, отечество.

По величието си те са сравними само със свободолюбието и борбеността на тракийския ни ген, с легендарното име-стращилище за древните ни душмани-беси. Те са нашия Орфей, нашия Спартак, нашия Мехмед Синап, те са нашето си неповторимо, гордо и величаво „АЗ“, те се извисяват над еснафщината земна и достигат звездите. Те не се предават на изкушението да обслужват политици и политики, да се превърнат в лице на политики и политици. Те са самочувствие и гордост, те зареждат със самочувствие и гордост. Те са си „ТЕ” – песните на Горното Тъмраш. Те са историческа мъдрост и неповторимото доказателство за автентичност на дух, и величие.

Проведената паметна вечер в Клуба на културните дейци – Смолян ”С песните на Хамид Имамски” бе уникална първа проява на официална сцена на автентично изпълнение на родопската народна песен, така както са я изпълнявали предците и по-следващите поколения до прословута асимилационна политика на родния ни политически еничарски корпус. Трябваше да се намери един обещаващ и неповторим изпълнител на автентична родопска народна песен като лесоинженера Хамид Имамски от с. Триград, за да ни върне към корена, за да ни припомни, че родопската народна песен не разделя, а сродява и възвисява. Великата Радка Кушлева се възвиси с автентичното изпълнение на помашките песни, за което вечерта ни припомня на няколко пъти най-малката й дъщеря Диди Кушлева. С ангажираността и талантливото си автентично песнопеене инж. Хамид Имамски даде заявка Триград да се превърне в столица на автентичното народопеене. Изразявам надежда, че от тука нататък Триград ще бъде и фестивална столица.
Никола Чуралски

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close