Advertisement
НОВИНИ

Възстановяват киносалона в Малка Арда с помощта на дарители и доброволци

В благотворителната инициатива се включил и Никола Рахнев, известен с групата „Гората.бг“, в която има близо 305 хиляди членове и посадените милиони дръвчета и плодни храсти в цяла България. Благодарение на него в читалището ще има нова и здрава подова настилка. Дарителската кампания е организирана по инициатива на Кристина Патева, която с възхищение споделя благодарността си към Никола Рахнев в социалните мрежи.

„Да възстановим киносалона в село Малка Арда се превърна в мисия на хора, които никога дори не са посещавали района. Днес искам да кажа дълбоко благодаря на един човек, който не просто засажда дървета, а който засажда добро. Разпръсква го по най-различни места и невъзможни начини и то винаги стига там, където е насочено. Ще цитирам негови думи, които много харесвам „Доброто може да бъде разбрано само от този, който го прави“, казва Кристина.

Инициаторката на благотворителната инициатива Кристина Патева и Никола Рахнев (от дясно)

Преди години в читалището е имало културен живот, киносалонът се е пълнил с хора по празници и събития в селото, но от 30 години насам не е функционирал и не са се намерили възможности да бъде поддържан. В залата ще има 140 места за седящи, от които 100 в залата и 40 на балкона.
Освен чрез дарения от страната и чужбина, възстановяването на киносалона станало възможно и благодарение на безвъзмезден труд от доброволци. Залата е напълно обновена с нов под, сменени столове, спрени са течове от покрива, направена е изцяло нова мазилка, обяснява Митко Шехов – кмет на с. Малка Арда.

Залата за прожекции и концерти в местното читалище е спасена от разрухата благодарение на доброволческа инициатива с участието на дарители от цялата страна и българи от Швейцария, Франция, САЩ, Холандия и др. Кампанията е дело на много млади хора, които доказаха, че обединените каузи са успешни, посочва кметът.

Над 60 са дарителите от страната и чужбина, изпратили парични суми, около 20 души предоставиха строителни материали и десетки се включиха с доброволен труд, обясни Кристина Патева. Според нея добрият пример със спасяването на залата в Малка Арда е заразителен и вече се обаждат хора от различни краища на страната, заели се да възстановяват църкви, училищни и читалищни сгради. Доброволческата дейност все повече се развива, споделя Кристина Патева. След ремонта инициаторите планират да съживят културния календар в Малка Арда и да разгърнат нови дейности в читалището, създавайки детски творчески работилници, сбирка на местните самодейци.

Освен възстановяването на киносалона, читалищната сграда в селото ще бъде санирана в рамките на общински проект, каза още кметът Митко Шехов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!