НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Възрастна жена и синът й живеят в ужасяваща мизерия, изоставени от социалните

 

74-годишна жена от село Хасовица и психично болният й син живеят в пълна мизерия сред боклуци и фекалии. От седмица обаче Йордана Мечкарска е прикована на легло, след падане по стълбите. 54-годишният й син Анастас също е трудноподвижен и не може сам да се обслужва.

„Ядат, пият, изхождат се, на едно и също място. Не може институциите да оставят хората при такива битови условия. Синът й не може да говори и аз всеки ден ходя да ги проверявам. Но каква съм аз да ходя при толкова институции. Социалните идват само един път в годината, когато попълват декларациите за помощите. Питат я искаш ли да идеш в дом, тормози ли те, имаш ли баня, и се съгласяват с отговорите й без да проверят. Дават й да подпише листовете и за тях това е документ да се защитят. А че Дана лежи и рита – никой не я вижда“, ядосва се Рада Мърхова.

Безпомощни, жители на Хасовица, потърсиха съдействие от редакцията на вестника. Екип на „Отзвук“ отиде в селото, където се натъкна на ужасяващата картина в дома на баба Йордана. Подадохме сигнал до зам.-кмета Мариана Цекова, която по-късно пристигна със служители на „Социално подпомагане“. След няколкоминутен разговор с жената представителите на институциите ни съобщиха, че бабата пак отказала и нищо не можело да се направи. В същото време всички са на мнение, че и тя също като сина си страда от психично заболяване.

От петък в селото всеки ден дежурят полицаи, за да наглеждат майката и сина. Вчера е образувана преписка за принудителното им настаняване в психиатрично заведение. В рамките на деня прокурор Татяна Найденова внесе материалите в съда и делото по Закона за здравето е насрочено за понеделник.
Кметският наместник Стайка Янева също е непрестанно там заедно с екип на Гражданска защита. Никой обаче не смее да влезе вътре, заради смрадта, мръсотията и бълхите. Единствено пожарникарите се осмеляват да прекрачат прага, облечени със защитни костюми. „Помолих социални грижи да дойдат и да проверят случая. Получих отговор, че те са обслужени социално, но жената отказвала категорично да бъдат изведени“, каза кметицата.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close