Advertisement
ПОЛИТИКА

ВАС върна за ново разглеждане делото за изборите в Беден

Върховният административен съд върна за ново разглеждане делото за изборите за кмет на девинското село Беден. Така пет месеца след вота изборът на Стоян Настанлиев за управник все още е висящ. Процесът тръгна наново и ще бъде гледан от друг съдебен състав в Смолян. Стоян Настанлиев (ГЕРБ) бе избран за кмет при балотаж със 121 гласа на 27 май т.г. За опонента му Николай Димов (БСП) са гласували 112 избиратели. 10 са недействителните бюлетини. От 351 гласоподаватели, имащи право на глас, вот са упражнили 245 жители.

„Допуснато е съществено нарушение на съдопроизводствените правила“, посочват върховните магистрати. ВАС установява, че производството в Административния съд в Смолян е проведено без участие на всички страни. В съдебното заседание на 18.06.2018 г., в което е даден ход на делото, съдебният състав е ограничил гарантираното право на участие в производството по оспорване на засегнатите от административния акт страни. Съдът е оставил без уважение искането на процесуалния представител на ПП БСП за конституиране като заинтересована страна Николай Димов в качеството му на кандидат за кмет на втория тур на изборите. Според ВАС при евентуална отмяна на избора или при установяване на резултат, различен от обявения за другия кандидат, съдебното решение би имало действие спрямо Димов, а с това се обективира и правния му интерес да участва в производството, което е следвало да бъде обезпечено служебно от съда.

Делото за изборите в Беден е образувано по жалба на Българска социалистическа партия срещу решение на Общинската избирателна комисия, с което за избран кмет на Беден бе обявен Стоян Настанлиев (ГЕРБ). С решение от 20 юни Административният съд в Смолян отхвърли жалбата на социалистите. В мотивите си съдия Красимира Селенова посочва, че при проверка на двата изборни протокола – на ОИК и СИК, не се установяват съществени различия, а и при неоспорване на протокола на ОИК се налага изводът, че данните, посочени в протокола на СИК, са достоверни. Според нея доводите на БСП, че са вписани неверни данни в протокола на секционната комисия, са неоснователни. При извършената проверка на обявените за недействителни бюлетини не се установява да е налице действителна за кандидата на БСП. Съдът отхвърли и останалите твърдения в жалбата за допуснати съществени процесуални нарушения, които опорочават изборните резултати. Според Административния съд в Смолян не е доказано и твърдяното от БСП, че изборната секция е отворена преди 7.00 ч., и че вотът е бил контролиран и компрометиран.

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!