НА ФОКУСОБЩЕСТВО

ВАС потвърди уволнението на Ботьо Арабаджиев като директор на ЮЦДП

Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа по същество жалбата на уволнения директор на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян (ЮЦДП) Ботьо Арабаджиев. С определение от четвъртък бе потвърдено решението на Административен съд – София град, с което първоинстанционният съд оставя без разглеждане жалбата на Арабаджиев срещу заповедта на министър проф. д-р Христо Бозуков и отказва да спре изпълнението й.

Съдът е категоричен, че заповед  № РД49-207/01.06.2021г. на министъра на земеделието, храните и горите, с която Арабаджиев е освободен като директор и член на Управителния съвет на ЮЦДП, не е индивидуален административен акт и не подлежи на оспорване по реда на АПК. В мотивите си ВАС посочва, че министър Бозуков не е действал в качеството си на административен орган, съответно орган по назначаване, а като орган, който упражнява правата на собственик на ЮЦДП, т.е. държавата.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 1 юни министър Бозуков освободи целия състав на органите на управление на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян. Освен Ботьо Арабаджиев, бяха уволнени и членовете на Управителния съвет Николай Янчев и Венцислав Чолаков. За шеф на предприятието бе назначен инж. Здравко Бакалов. Новото ръководство обаче все още не е вписано в Търговския регистър заради внесените в съда жалби от Арабаджиев и Чолаков.  С определения на Окръжния съд в Смолян бе спряно вписването.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close