НОВИНИТемида

ВАС потвърди изборния резултат за общински съветници в Неделино

Върховният административен съд (ВАС) потвърди изборните резултати за общински съветници в община Неделино. Делото бе образувано по жалба на Митко Кавърмов, който обжалва отразените преференции в протокола на секция № 2011800003 в Неделино. В същата секция гласувал той и негови близки, но в документа от преброяването не му е отчетена нито една преференция.

Митко Кавърмов бе втори в листата на „Демократична България – Обединение“. В протокола на Общинската избирателна комисия е отразено, че има 31 преференции. Водачът на листата на партията Борислав Беширов е с 226 преференциални гласа, третият – Ружо Младенов е със 165, а последният Асен Белев – 117.

По време на делото в Смолянския административен съд, бяха разгледани протоколите, както на Общинската избирателна комисия (ОИК), така и на спорната Секционна избирателна комисия (СИК). Нито в единия документ, нито в другия са отразени оплаквания за извършени нарушения в изборния ден – невярно разпределение на преференции, които опорочават действителната воля на част от гласоподавателите. Изборите са преминали при нормална, спокойна обстановка. Разпитан е и председателката на СИК № 2011800003 Десислава Караиванова. В показанията си пред съда тя посочва, че е нямало сигнали, жалби, спорове между членовете на комисията, а избирателната активност била доста висока. До повторно преброяване на недействителните гласове не се стигна, като съдът обоснова отказа си с факта, че изборният резултат не е поставен под съмнение от членовете на комисията.

По отношение на доводите за неотчетени преференции на близки, роднини и приятели, както и на самия него, ВАС констатира, че твърдените нарушения при отчитането не биха се отразили на решението на ОИК – Неделино, относно избраните общински съветници от листата на „Демократична България – обединение“.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

User Rating: 5 ( 1 votes)
Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close