Темида

ВАС отмени наказанието на районния прокурор на Девин

Върховният административен съд отмени наказанието на районния прокурор на Девин Мария Дамянова. През септември 2016 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет я освободи от длъжност като административен ръководител, заради установен конфликт на интереси при случай, в който е замесен сина й. Решението на петчленния състав на ВАС е от миналата седмица. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Дисциплинарното производство срещу Дамянова започна по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Според обвинител №1 „с действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси“. В съобщението, разпространено през март 2016 г., се обяснява, че на 14 юни 2015 г. е започнало разследване в РУ Девин за кражба на „Ауди 80“. Лекият автомобил по-късно е изоставен на територията на Пловдив. Бил е извършен оглед на местопроизшествие и са били иззети дактилоскопни следи. Същият ден прокурор Мария Дамянова е уведомена за започналото разследване, като й било съобщено, че заподозрян като извършител на престъплението е непълнолетният й син. От полицията й съобщили още, че ще бъдат снети писмени обяснения от сина й и неговия съучастник.

Още същия ден в във Второ РУП Пловдив, в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая, са разпитани двете момчета. Два дни по-късно в деловодството на Районна прокуратура – Девин са заведени уведомителното писмо от РУП-Девин за започналото разследване. В града обаче работят само двама прокурори – Здравко Делиев и Мария Дамянова. Прокурор Делиев е бил изключен от системата за електронно разпределение на преписки, защото бил командирован в Районна прокуратура Смолян, и дела и системата е определила за наблюдаващ Мария Дамянова. Според главният прокурор Сотир Цацаров в случая е било налице основание за отвод. На 19.06.2015 г. Дамянова е изпратила досъдебното производство по компетентност на районна прокуратура – Пловдив, тъй като престъплението с изоставянето на автомобила е довършено на територията на Пловдив.

Известно време Мария Дамянова бе единствен прокурор в Девин. Тя остана сама след напускане на колегата й Едуард Сариев. По-късно към екипа й се присъедини Здравко Делиев.

На 14 септември 2016 г. дисциплинарният състав към ВСС прие, че в случая с районния прокурор на Девин е било налице абсолютно основание за отвод. Според някои от членовете на съвета прокурорите няма как да имат обществен авторитет, ако Дамянова продължи да бъде административен ръководител в този град, в който всички се познават. Други пък са на мнение, че предлаганото наказание е много тежко и ще бъде несправедливо да бъде наложено и тя да бъде наказана за това, че синът й има неправомерно поведение.

На 24 януари т.г. ВАС излезе със становище, че в случая Мария Дамянова не е постановявала актове по същество, и предвид намирането на автомобила на територията на Пловдив тя е изпратила производството по компетентност там. С действията си не само не е възпрепятствала разследването срещу детето си, а е предприела необходимите мерки за обезпечаване на доказателствата, както и за разглеждане на делото от прокурор, който не е заинтересован от изхода на делото. С изпращане на делото в Районна прокуратура Пловдив на практика е прекратила участието си още преди повдигане на обвинение на сина й.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close